Zwart op wit: 30 miljoen euro naar spoorlijn Gent-Terneuzen, personenvervoer stap dichterbij

Zwart op wit: 30 miljoen euro naar spoorlijn Gent-Terneuzen, personenvervoer stap dichterbij
Zwart op wit: 30 miljoen euro naar spoorlijn Gent-Terneuzen, personenvervoer stap dichterbij © Omroep Zeeland
Miljoeneninvestering in goederenspoorlijn Terneuzen-Gent.
Miljoeneninvestering in goederenspoorlijn Terneuzen-Gent. © Omroep Zeeland
Een eerste concrete stap is dat er een studie komt naar hoe de spoorlijn tussen Terneuzen en Gent het beste kan gaan lopen. Voor die studie trekt Den Haag 2 miljoen euro uit. Dat staat in een brief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.
In het totaal is er 15 miljoen euro voor de spoorlijn gereserveerd. Het bedrag is onderdeel van het compensatiepakket dat Zeeland krijgt vanwege het afblazen van de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen.
België geeft eenzelfde bedrag uit: 15 miljoen euro voor verbetering van het spoor, waarvan 2 miljoen voor de studie.
Er wordt in de studie gekeken naar drie tracés: Axel- Zelzate, de Sluiskilbrug (bocht naar koegors) en de ontsluiting bij Zandeke (ten zuiden van Zelzate)

Verheugd

Rutger Schonis uit Middelburg, Tweede Kamerlid, reageert verheugd: "Het is goed nieuws dat die intentieverklaring nu getekend gaat worden tussen beide overheden. En dat de studie naar de spoorlijn er gaat komen. Het is een mooie, volgende stap."
Rutger Schonis D66
Rutger Schonis D66 © Omroep Zeeland
Het goederenspoor gaat nu met nog een grote bocht twee keer over het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Een sneller, rechtstreeks goederenspoor kost 80 miljoen euro.

Personenvervoer

Als de spoorlijn er komt, zou de lijn door kunnen worden getrokken naar de stad Terneuzen om er zo ook personentreinen overheen te laten rijden. Schonis: "Als het spoor er dan eenmaal ligt, is dat een relatief kleine investering nog. Dat zou natuurlijk geweldig zijn."

Investeringsfonds

Het is voor de tweede keer deze maand dat er uit het compensatiepakket concreet geld wordt vrijgemaakt voor Zeeuwse projecten. Het kabinet maakte 6 november bekend 20 miljoen uit te trekken voor het Investeringsfonds Zeeland. Het is de bedoeling dat Zeeland hiermee meer innovatieve bedrijven naar de provincie trekt.
De Tweede Kamer praat over de spoorlijn en andere grote infrastructurele projecten in de rest van het land op 7 december.
21 december wordt de intentieverklaring tussen Nederland en België getekend.

Lees ook: