60 miljoen Europese subsidie voor 'groene' Zeeuwse industrie

60 miljoen Europese subsidie voor 'groene' Zeeuwse industrie
60 miljoen Europese subsidie voor 'groene' Zeeuwse industrie © Omroep Zeeland
Dow is één van de grootverbruikers van energie
Dow is één van de grootverbruikers van energie © Ronny Baute
Provinciebestuurder Jo-Annes de Bat zei in de commissie Economie van Provinciale Staten dat de 60 miljoen deze kant op komt. "Dit is echt mooi nieuws. We gaan, nu samen met de industrie, op zoek naar concrete projecten." Hij denkt dat er bijvoorbeeld geld kan gaan naar buisleidingen tussen fabrieken om waterstof te vervoeren.
Samen met Noord-Brabant en Limburg had Zeeland een subsidieverzoek van 150 miljoen euro uit het 'Just Transition Fund' gedaan, maar de provincies hebben gezamenlijk 180 miljoen gekregen.

Waterstof

Het merendeel van het geld in Zeeland gaat naar grote bedrijven in Zeeuws-Vlaanderen als bijvoorbeeld Dow om die te helpen bij omzetten van fossiele brand- en grondstoffen naar schonere stoffen zoals waterstof. Dit alles om de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs. De Zeeuwse industrie is verantwoordelijk voor 75% van de provinciale CO2- uitstoot.
In Zeeland staan al twee waterstoffabrieken op het terrein van Zeeland Refinery in Vlissingen-Oost.
In Zeeland staan al twee waterstoffabrieken op het terrein van Zeeland Refinery in Vlissingen-Oost. © Omroep Zeeland
Voorwaarde van de subsidie is dat het geld gaat naar technologie en infrastructuur (denk aan pijpleidingen) voor betaalbare schone energie. Ook mag het geld gaan naar het omscholen en bijscholen van werknemers.
Aanstaande dinsdag praat het dagelijks provinciebestuur verder over het besteden van de Europese subsidie.