Nieuwe soort zeeanemoon, de wasroos, vestigt zich bij Brouwersdam

Nieuwe zeeanemoon voor Nederland, de wasroos, gezien bij Brouwersdam
Nieuwe zeeanemoon voor Nederland, de wasroos, gezien bij Brouwersdam © Anne Lamers
De wasroos leeft al langer in de buurt van Zuid-Engeland en Zuid-West Noorwegen. In ons deel van de Noordzee kwam deze anemoon tot nu toe niet voor, maar de nieuwe meldingen van de wasroos van afgelopen zomer duiden volgens natuurwebsite Nature Today op een stabiele populatie.

Zuigvoet

De wasroos, wetenschappelijke naam: Anemonia viridis, is een relatief grote anemoon met buigzame tentakels. In die tentakels zitten netelcellen die gif verspreiden, waarmee de anemoon prooien vangt en zich verdedigt. De wasroos eet plankton en bodemdieren, zoals kleine kreeftachtigen. Aan de onderkant van de anemoon zit een zuigvoet, waarmee het dier zich kan vastzetten. Maar hij kan die zuigvoet ook weer losmaken en zich actief verplaatsen naar een andere locatie.
Bijzonder is ook de symbiose van de wasroos met algen die net als planten energie uit zonlicht halen: fotosynthese. Deze algen zijn opgenomen in het lichaam van de anemoon en zitten in de binnenste laag van de tentakels. Naast het omzetten onder invloed van licht van CO2 in suikers, hebben de algen nog een tweede functie: ze helpen om afvalstoffen van de anemoon om te zetten in stikstofhoudende voedingsstoffen. Daarnaast fungeert de wasroos ook als gastheer voor meerdere dieren, waaronder de gladde sponspootkrab en de anemoongarnaal.

Bijzondere kleuren

De kleur van de wasroos varieert sterk, afhankelijk van de omstandigheden. Volgens onderzoekers heeft de anemoon drie kleurvormen: de rustica-vorm, met egaal groene tot bruingrijze tentakels, de rufescens-vorm, fluorescerend groen met lila punten, en de smaragdina-vorm, fluorescerend groene met rode strepen aan de onderkant en paarsrode punten.
De drie kleurvarianten van de wasroos: de rustica-vorm, de rufescens-vorm en de smaragdina-vorm
De drie kleurvarianten van de wasroos: de rustica-vorm, de rufescens-vorm en de smaragdina-vorm © Anne Lamers