1.500 euro boete voor schipper die te hard langs het Vlissingse strand voer

De schipper die in juni 2019 veel te hard langs het strand in Vlissingen voer, moet 1.500 euro boete betalen. Dat heeft de rechter bepaald. Met zijn actie bracht hij badgasten in gevaar, die meegesleurd werden door de golf die ontstond.

De zandzuiger veroorzaakte een hekgol. (foto: Rien Schrier)

Een eerder aangeboden strafbeschikking werd door de Belgische schipper niet betaald, waardoor de zaak alsnog voor de rechter kwam. De tweede stuurman betaalde wel de schikking van 1.250 euro.

'Onbegrijpelijk'

De schipper kwam bij de rechtszaak niet opdagen. "Dat de man zich op geen enkele wijze rekenschap geeft van zijn verantwoordelijk, vind ik onbegrijpelijk", zei de officier van justitie tijdens de zitting.

De officier verweet de schipper onder meer dat hij zich onvoldoende had voorbereid op de tocht vanuit Terneuzen via Vlissingen naar de Noordzee. De vaargeul ter hoogte van Boulevard Blankert is smal en voert de schepen bij laag water heel dicht langs het badstrand. Verder was de snelheid van de Belgische schipper te hoog en had hij geen contact gelegd met het schip wat hem passeerde.

13,5 knopen

De Bonny River, een zandzuiger van 160 meter lang, veroorzaakte op 30 juni enorme hekgolf door te hard langs het Badstrand te varen. Rond 19.10 uur werden verschillende mensen verrast door de golf en enkelen werden zelfs meegesleurd door het water.

Volgens Rijkswaterstaat voer het schip 13,5 knopen. Op beelden die een Vlissinger vanuit zijn woning aan de boulevard filmde van de hekgolf is te zien hoe mensen in gevaar kwamen, in paniek waren en elkaar te hulp schoten.

Onder hen was een moeder met twee jonge kindjes. De jongetjes van drie en vijf jaar oud speelden tikkertje met andere kinderen aan de waterkant, terwijl hun ouders op steenworp afstand ze in de gaten hielden. De driejarige, zonder zwemdiploma, raakte kopje onder en kon door een omstander uit het water worden getrokken. Zijn oudere broer kon hevig geschrokken en bibberend zelf zijn moeder bereiken.

Grote impact

Uiteindelijk werden drie personen, waaronder de twee jonge jongetjes, per ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek. De kinderen bleven een nachtje in het ziekenhuis. Hun moeder deed aangifte. Uit haar aangifte blijkt de grote impact van het incident. Ook namens Rijkswaterstaat werd aangifte gedaan tegen de stuurlui van de zandzuiger.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
vlissingen strand boetes hekgolf
Deel dit artikel:

Reageren