Bijna half miljoen euro om Zeeuwse openbaar vervoer op peil te houden

De oproep om zoveel mogelijk thuis te werken is, net als in de rest van het land, ook goed te merken in het Zeeuwse openbaar vervoer. Het aantal reizigers is de afgelopen maanden met ruim veertig procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. De provincie trekt daarom bijna een half miljoen euro uit om het Zeeuwse busvervoer op peil te houden.

Doordat er minder reizigers waren loopt vervoersbedrijf Connexxion inkomsten mis en ook werden dienstregelingen aangepast. De provincie komt over de brug met maximaal 456.108 euro.

Nieuwe dienstregeling

De provincie heeft onderzocht hoe de kosten verlaagd kunnen worden en of tegelijkertijd het aanbod op peil kan worden gehouden. Met de Stichting Scholierenvervoer Zeeland, onderwijsinstellingen en gemeenten is de afgelopen tijd overlegd en dat heeft een nieuwe dienstregeling opgeleverd. Deze gaat in op zondag 21 februari 2021. Volgens de provincie is 'het aantal aanpassingen binnen de nieuwe dienstregeling beperkt gebleven tot in totaal twee procent minder ritten'.

Wie precies wil weten waar en wanneer de bussen aankomen en vertrekken kan kijken op de website van Connexxion. Per 1 juli 2021 wordt opnieuw gekeken naar de dienstregeling.

Gedeputeerde Harry van der Maas maakt zich zorgen over de busvervoer na 1 juli. De financiële ondersteuning vanuit de provincie is niet oneindig. "We gaan niet meer terug naar de oude situatie van vóór corona", zegt de gedeputeerde, doelend op het feit dat een deel van de passagiers minder van de bus gebruik al gaan maken omdat ze een deel van hun werk voorgoed vanuit hun woning gaan doen. "We kunnen niet met lege bussen blijven rijden."

Meer over dit onderwerp:
bus corona
Deel dit artikel:

Reageren