Belgische buurgemeente weert Nederlanders; 'Jullie maatregelen zijn belachelijk!'

Ziekenhuis AZ Zeno Knokke
Ziekenhuis AZ Zeno Knokke © Omroep Zeeland
Hij vindt dat de Nederlandse overheid weinig maatregelen neemt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Dit is belachelijk! Uw land heeft altijd de mond vol over dat u het zo goed voor elkaar heeft, maar de maatregelen in Nederland zijn een lachertje!"

Niet meer welkom

Lippens pleit voor een zogeheten lockdown in Nederland, net als in België en meerdere andere Europese landen. Zoland dat niet het geval is, zijn we wat hem betreft in zijn gemeente niet meer welkom. En dus ook niet in het ziekenhuis AZ Zeno, waar normaal gesproken ook weleens Zeeuws-Vlaamse patiënten heen gaan.
"Ik zit niet te wachten op Nederlanders die hierheen komen en lopen te snoeven dat het in Nederland wel mee zal vallen. Dit is een internationaal virus en vereist een internationale aanpak. En dan moet je niet zoals in Nederland alles maar openhouden!", zei Lippens vanmorgen in het radioprogramma Zeeland wordt wakker.
Burgemeester Lippens van Knokke-Heist is woedend op Nederland om maatregelen coronavirus
Nederlanders die worden aangetroffen in de gemeente, bijvoorbeeld nadat ze zijn herkend aan hun nummerbord, moeten aantonen dat ze er zijn voor legitieme redenen, zoals voor hun werk. Zo niet dan krijgen ze volgens Lippens een boete. Een bezoek aan het ziekenhuis in Knokke is geen geldige reden, benadrukt hij. "Ik wil de Belgen verdedigen tegen de idioterie van Nederland", herhaalt hij.
De gemeente Knokke-Heist grenst aan Sluis, waar eerder juist maatregelen werden genomen om Belgen te weren. De Nederlandse maatregelen waren nodig omdat veel Belgen de grens over gingen nadat bij onze zuiderburen de cafés en restaurants dicht moesten, terwijl ze hier nog open waren. En later gebeurde hetzelfde met de winkels. In Nederland zijn de winkels nu nog altijd geopend. Cafés en restaurants zijn hier inmiddels ook dicht.

'Idioten'

Burgemeester Lippens noemt zijn de landgenoten die de grens over gaan 'idioten'. "Dat is echt levensgevaarlijk!", zegt hij. "Die mensen hebben geen burgerzin en zouden wat mij betreft een zware boete moeten krijgen." Volgens Lippens heeft de gemeente Sluis ook hulp gevraagd van de Belgische politie, om de grens beter te controleren.
In een reactie op Twitter ontkent burgemeester Marga Vermue van de Zeeuwse buurgemeente Sluis dat het ziekenhuis Zeeuwse patiënten weigert. "Alle patiënten, waar dan ook vandaan, blijven welkom in het ziekenhuis", schrijft ze na een gesprek met de directeur van het ziekenhuis.
Volgens Vermue komt het ziekenhuis later vandaag met een persverklaring over deze kwestie. Ook geeft ze aan dat ze haar Belgische collega zal aanspreken op de uitspraken die hij deed in de radio-uitzending van vanmorgen.

Lees ook: