Kenniscentrum zware criminaliteit gaat in januari open

Kenniscentrum in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit
Kenniscentrum in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit © ANP
Het kenniscentrum ondersteunt de instanties die zich bezighouden met de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Hiermee moeten trends en ontwikkelingen sneller gesignaleerd en uitgewisseld worden. Naast dit kenniscentrum komt er ook een strengbeveiligde zittingslocatie voor de rechtbank, een beveiligde werk- en overnachtingslocatie en een extra beveiligde gevangenis (EBI). Deze EBI moet in 2026 geopend worden.

Kenniscentrum over water

Verder wordt een Delta Kenniscentrum opgericht waarin water, voedsel en energie samenkomen. De Zeeuwse onderwijs- en kennisinstellingen Scalda, HZ University of Applied Sciences en University College Roosevelt werken in dit kenniscentrum samen met onder meer Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research.

Kwartiermakers

Om de oprichting van dit kenniscentrum te begeleiden zijn twee kwartiermakers aangesteld: Louis de Quelerij (oud-hoogleraar Civiele Techniek en decaan op de TU Delft) en Pieter van Geel (voorzitter van de raad van commissarissen van North Sea Port en voormalig staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer). Het tweetal is vandaag begonnen met het uitwerken van de plannen.
<p>Zeeland was woedend toen afgelopen jaar bleek dat de langverwachte marinierskazerne niet naar Vlissingen kwam. Als tegemoetkoming werd onder leiding van Bernard Wientjes een compensatiepakket gemaakt. Met het toegezegde bedrag van 651,9 miljoen euro worden diverse projecten uit de grond gestampt: kenniscentra, aardgasvrije wijken, drie gezondheidscentra, een streng beveiligde inrichting en een betere treinverbinding tussen Zeeland en de Randstad.</p>
Het kabinet heeft tot op heden bijna 21 miljoen uitbetaald aan de gemeente Vlissingen, de provincie Zeeland en het Waterschap Scheldestromen. Dar geld is ter vergoeding van de getroffen voorbereidingen voor de bouw van de marinierskazerne in Vlissingen. Volgend jaar komt er een rapport waarin de voortgang staat beschreven.
De eerste resultaten van Wind in de Zeilen zijn al geboekt. Zo betaalde het kabinet in totaal bijna 21 miljoen aan de gemeente Vlissingen, de provincie Zeeland en het Waterschap Scheldestromen ter vergoeding van de getroffen voorbereidingen voor de bouw van de marinierskazerne in Vlissingen.

Lees ook: