Cliëntenraad Intervence snapt niets van opheffing: 'Er is geen plan'

Cliëntenraad Intervence snapt niets van opheffing
Cliëntenraad Intervence snapt niets van opheffing © Omroep Zeeland
Die twijfel of de zorg ook na december gegarandeerd is, is volgens De Klerk juist funest voor de kwetsbare gezinnen die door Intervence worden begeleid. "Het personeel van Intervence kan die zekerheid niet geven. De cliëntenraad en wethouders kunnen dat niet. Het is volkomen onverantwoord." Eerder gaven ook Intervence en brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland al aan dat zij bang zijn dat kwetsbare gezinnen uit beeld verdwijnen.

Decentralisatie

Dat het al langer slecht ging met Intervence was bekend bij de cliëntenraad. Dat ligt volgens De Klerk voor een deel aan de decentralisatie van de jeugdzorg in 2015. Gemeenten werden toen verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar moesten hetzelfde werk voor minder geld doen.
Maar voor een deel ligt de schuld voor de problemen bij de Zeeuwse jeugdzorginstelling wel degelijk aan de gemeenten. Door drangzaken, zaken waarbij de rechter jeugdzorg oplegde aan jongeren en gezinnen, bij andere instellingen onder te brengen, werd Intervence niet groot genoeg om zijn eigen broek op te houden. "En dat maakte het financieel ook steeds lastiger om de zaak gezond te houden", legt de voorzitter van de cliëntenraad uit.
<p>De Zeeuwse gemeenten maakten deze week bekend voor volgend jaar geen contracten meer af te sluiten met de jeugdbeschermingsorganisatie Intervence. Daarmee houdt de organisatie feitelijk op te bestaan. De werkzaamheden van Intervence worden overgenomen door het Leger des Heils, Briedis en WSG. Voor medewerkers geldt een overgangsperiode waarbinnen geprobeerd wordt ze onder te brengen bij een van de drie organisaties, maar een deel van het personeel wordt ontslagen.</p>
De cliëntenraad heeft zijn hoop nu gevestigd op de gemeenteraden van de Zeeuwse gemeenten. Zij praten deze maand hoe het verder moet met de afbouw van Intervence. "Als ik nu raadslid was, zou ik niet alleen over het geld praten, maar ook over de gevolgen van de cliënten", aldus De Klerk.

Brieven

Vandaag werd al bekend dat Intervence en Jeugdzorg Nederland brieven hebben geschreven aan respectievelijk het kabinet en de Zeeuwse gemeenten met het verzoek om het besluit terug te draaien. Volgens Jeugdzorg Nederland wordt de jeugdzorg met het opheffen van de jeugdzorgorganisatie op de lange termijn nooit goedkoper, maar leidt het wel tot meer schrijnende verhalen.

Lees ook: