Moderne schatgraver haalt geschiedenis naar boven en maakt van z'n passie z'n werk

Het begon met pijpenkopjes zoeken in de grond en ontwikkelde zich tot een eigen zaak met metaaldetectoren in Middelburg. Johan Elzinga combineerde zijn liefde voor geschiedenis met het plezier in schatgraverij en maakte er zijn werk van.

Een gedeelte van de vondsten die Elzinga deed door de jaren heen is nu te bewonderen in het Middelburgse pand waar hij zijn bedrijf Luctor et Detector heeft gevestigd. In een salontafel afgedekt met glas liggen voorwerpen die gevonden zijn op een stuk grond bij Gapinge.

"Het is de drang om te zoeken in de grond, niet wetende wat je naar boven haalt", zegt Elzinga. "Dat begon als kleine jongen met een vriendje en werd serieuzer en serieuzer. Dan vind je eerst een muntje en later haal je gewoon stukken geschiedenis uit de grond."

Johan Elzinga met zijn vondsten (foto: Omroep Zeeland)

"Er zijn verschillende soorten zoekers", volgens Elzinga. "Degenen die na een drukke stranddag op zoek gaan naar geld en sieraden is een grote groep. Maar er zijn ook zoekers die op het land, in weilanden en op akkers op zoek gaan. Daar vind je veel meer geschiedenis. Die kant interesseert mij veel meer."

Vikingsleutel

Hij wijst op de salontafel en toont musketkogels, munten uit de VOC-tijd en gebruiksvoorwerpen van soldaten en kasteelbewoners. In een ander vitrinekastje staan echte pronkstukken, zoals een Vikingsleutel uit de achtste of negende eeuw.

Vikingsleutel, gevonden met metaaldetector (foto: Omroep Zeeland)

De ambitie van Johan Elzinga met zijn bedrijf: het organiseren van workshops op locatie, ook voor schoolkinderen die zo in aanraking komen met erfgoed. Daarnaast hoopt hij voldoende geld te gaan verdienen met verkoop en reparatie van detectoren, om er een volledig salaris aan over te houden.

Gelijk resultaat

Als Elzinga zijn passie demonstreert op een lege akker bij Meliskerke vindt de schatzoeker binnen vijf minuten twee metalen voorwerpen: een lipje van een frisdrankblikje ("Neem ik mee, dat ruimt weer op") en een Engelse of Canadese kogelhuls uit de Tweede Wereldoorlog. "Kijk", zegt Elzinga en knikt naar een oud bunkertje een stukje verderop: "Hier heeft dus een geallieerde soldaat op een Duitser daar geschoten. Zo komt de geschiedenis voor mij echt tot leven."

Meer over dit onderwerp:
Metaaldetector Luctor et Detector
Deel dit artikel:

Reageren