Minister had eerder moeten ingrijpen bij Intervence: 'ik krijg hier buikpijn van!'

Het notaoverleg van de Tweede Kamer Commissie over Intervence
Het notaoverleg van de Tweede Kamer Commissie over Intervence © Omroep Zeeland
Atje Kuiken (PvdA) vindt de gang van zaken onbegrijpbaar. "Ik heb hier echt buikpijn van gekregen. Want ik maak mij grote zorgen. Hoe kan er nu een voorgenomen besluit liggen terwijl er geen overgangsplan ligt?" Maarten Hijink (SP) vroeg zich af hoe de minister voorkomt "dat het een zooitje wordt en we komende maanden zien dat mensen de instelling verlaten."
Volgens minister Sander Dekker gaat dat niet gebeuren. "Doordat ik de afspraak heb gemaakt dat er voorlopig geen onomkeerbare besluiten worden genomen." Lisa Westerveld (GroenLinks) diende daarop een motie in met het verzoek aan de minister om samen met gemeenten en de FNV tot een personeelsplan te komen.
Maar ook daarin ziet Dekker geen rol voor het kabinet. "Wij kunnen dat formeel niet. Wij zitten daar niet aan tafel. Gemeenten zijn verplicht zich in te spannen voor overname, daar kan ik op toe zien."
<h2>Opheffen van Intervence; hoe zit het nou ook alweer?</h2><p>Op dinsdag 1 december krijgt het personeel van jeugdbeschermingsorganisatie Intervence te horen dat de organisatie ophoudt te bestaan. Een deel van het personeel zal worden ontslagen en alle taken zullen worden verdeeld onder drie andere jeugdzorgorganisaties in Zeeland.</p><p>Medewerkers en betrokkenen reageren geschokt. Een week later op dinsdag 8 december staakt het personeel. Ondertussen uitten kinderrechters, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid hun zorgen over het voorgenomen plan van de Zeeuwse gemeenten om Intervence op te heffen.</p><p>Een dag later, op woensdag 9 december laat wethouder Albert Vader (Vlissingen) weten dat er een plan klaarligt om de problemen op te lossen voor als Intervence eenmaal is opgeheven. Hij benadrukt ook dat er een overgangsperiode komt van zes tot negen maanden.</p><p>Op vrijdag 11 december wordt er na overleg tussen de Zeeuwse gemeenten en minister Sander Dekker & staatssecretaris Paul Blokhuis besloten dat de gemeenten eerst met een goed overgangsplan moeten komen waar ze, naar verwachting, weken tot maanden voor nodig hebben.</p>
Morgen moeten de dertien colleges zich buigen over de situatie. Uiteindelijk moeten de gemeenteraden zich er dan ook nog over uitspreken. Minister Sander Dekker benadrukt dat er nog geen definitief besluit genomen kan worden omdat de verantwoordelijke instanties eerst groen licht moeten geven op basis van een transitieplan.
Volgens staatssecretaris Blokhuis wordt er door het kabinet gewerkt aan een wetswijziging die ervoor moet zorgen, en gemeenten/jeugdbescherming-organisaties verplicht stelt, dat contracten een opzegtermijn krijgen zodat er een half jaar van te voren duidelijkheid is.

Lees ook: