Middelburgse psycholoog vindt totale lock-down te streng en pleit voor andere aanpak

Virussen zijn van alle tijden en het compleet stilleggen van de samenleving is daarvoor niet de oplossing. Dat is de boodschap van psychloog Huibrecht Boluijt uit Middelburg. Hij was vandaag te gast in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer.

Huibrecht Boluijt (foto: Omroep Zeeland)

Volgens Boluijt moeten 'we' de ouderen en zwakkeren in onze samenleving beschermen. "Dat is een natuurlijk principe. Maar het beschermen van de mentale en sociale gezondheid is ook heel belangrijk." Dat er door de overheid zoveel nadruk gelegd wordt op het voorkomen van doden heeft volgens Boluijt te maken met de eenzijdige samenstelling van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert in de maatregelen tegen het coronavirus. "Er zitten alleen medici in het OMT. Dat houdt het risico in van tunnelvisie."

Hij stelt daar tegenover dat we meerdere perspectieven op gezondheid moeten innemen. "Gezondheidszorg is meer dan het voorkomen van overlijdens. Het gaat over het bewaken van het fysieke, sociale en mentale welbevinden van de gehele samenleving", aldus Boluijt.

'De spanning moet eruit'

Wat het gevolg daarvan kan zijn als dat niet gebeurt, of niet genoeg gebeurt, was de laatste avonden te zien in Vlissingen en Souburg, waar groepen jongeren zorgden voor overlast. "We moeten dit niet uitvergroten, maar het is wel een logisch gevolg. Als mensen geen uitweg hebben, moet de spanning er toch uit. Hoe, dat is bij ieder mens anders."

Rellen bij stadhuis Vlissingen, vuurwerk, stenen, gemeentehuis (foto: Omroep Zeeland)

Dat er zo hier en daar activiteiten voor de jeugd worden georganiseerd juicht hij toe. "Het is beter dan helemaal niets doen. Maar pas op; ze moeten dit niet ervaren als iets dat opgelegd wordt." Veel beter is het volgens hem dat jongeren gewoon in teamverband kunnen sporten. En hij vindt het dan ook fnuikend dat juist nu ook de sportverenigingen stilliggen en de sportscholen gesloten zijn.

Komende feestdagen

En ook voor de komende feestdagen is zijn verwachting weinig positief. Door de lockdown hebben die volgens Boluijt een extra zware lading gekregen. "Rond oud en nieuw zijn er bijvoorbeeld altijd extra veel echtscheidingen. Deze situatie doet een extra duit in het zakje."

Om het niet allemaal kommer en kwel te laten zijn, geeft Boluijt als tip om ondanks de lockdown toch zoveel mogelijk mensen te zien of in ieder geval contact mee te hebben. "Persoonlijke contacten zijn heel belangrijk. We moeten het met elkaar zien te rooien."

Psycholoog Huibrecht Boluijt over de lockdown in De Zeeuwse Kamer

Deel dit artikel:

Reageren