Zo ziet de speciale corona-afdeling in het ziekenhuis in Oostburg eruit

Zo ziet de speciale corona-afdeling in het ziekenhuis in Oostburg eruit
Zo ziet de speciale corona-afdeling in het ziekenhuis in Oostburg eruit © Omroep Zeeland
Verspreid over de regio volgen er nog meer extra verpleegafdelingen, meldt de veiligheidsregio. In totaal moeten er in eerste instantie 150 extra zorgplaatsen voor coronapatiënten bijkomen.
Bekijk hier de speciale Corona-afdeling van het ziekenhuis in Oostburg
ZorgSaam opent de nieuwe afdeling in Oostburg met - vooralsnog - acht bedden. Dat aantal kan worden uitgebreid naar maximaal 33. Op de nieuwe coronalocatie werken verpleegkundigen en verzorgenden van de thuiszorg.
De corona-afdeling is ingericht op de tweede verdieping van het ziekenhuis. Deze afdeling ligt door de coronacrisis grotendeels stil, waardoor er ruimte vrijgemaakt kon worden. De speciale corona-afdeling is afgeschermd van de rest van het ziekenhuis en vooral bedoeld om het ziekenhuis in Terneuzen te ontlasten.

Een hele operatie

De inrichting is een hele operatie volgens Eline Riemens, hoofd van deze nieuwe en tijdelijke corona-afdeling. Een lange gang met kamers aan weerszijden zijn klaar om de corona-patiënten te ontvangen.
Het Antoniusziekenhuis in Oostburg
Het Antoniusziekenhuis in Oostburg © Omroep Zeeland
"Aan de ene kant van de gang is de vuile kant. Daar komen besmette patiënten door naar binnen en gaan ze ook weer naar buiten. De andere kant is de schone kant en daardoor gaan de medewerkers." Het is volgens Riemens een hele operatie. Naast de kamers zijn ook de medewerkers er klaar voor en er is een ondersteuningsteam met daarin onder meer een psycholoog.
Dat team moet beschikbaar zijn om medewerkers op te kunnen vangen die het de komende weken moeilijk krijgen. Want naast corona-patiënten die na een IC-opname moeten revalideren zullen hier ook corona-patiënten komen te liggen voor palliatieve zorg omdat zij uitbehandeld zijn.
Verpleegkundigen doorlopen het proces nog eenmaal voordat de corona-patiënten komen
Verpleegkundigen doorlopen het proces nog eenmaal voordat de corona-patiënten komen © Omroep Zeeland
Nu het aantal coronapatiënten toeneemt, neemt de druk op de huisartsen en de thuiszorg toe. Gecentreerde locaties hebben een voordeel. Een groot aantal patiënten kan makkelijker worden verpleegd met de schaarse beschermende middelen en het schaarse personeel dat er is. Bovendien kan ziekenhuis ZorgSaam herstellende patiënten sneller ontslaan om plek te maken voor nieuwe, ernstige patiënten.
In Goes (woonzorgcentrum Gasthuis) en op Walcheren komen soortgelijke voorzieningen. In heel Nederland zoeken zorginstellingen naar manieren om de thuiszorg op te schalen. ZorgSaam is een van de eersten die nu zo'n aparte afdeling heeft kunnen realiseren.

Lees ook: