Boeren rondom Windpark Krammer krijgen CO2-etende walnoot

Vijftien boeren rondom het windpark Krammer doen mee met een vijf jaar durend experiment om kooldioxide uit de lucht te halen en op te slaan in de grond. De boeren die meedoen aan het reduceren van CO2 op hun bedrijf, hebben van het Windpark als mascotte een CO2-etende boom gekregen: een walnoot.

De boeren nemen zowel ondergrondse als bovengrondse maatregelen. Joris Wisse van fruitkwekerij Wisse: "Boven de grond worden extra bomen en planten geplaatst die de CO2 absorberen. Dat is bovenop de windhagen die we al hebben. Op de grond in de boomgaard leggen we compost dat de CO2 vasthoudt in de grond."

Kooldioxide komt vrij bij fossiele verbranding. Het is één van de stoffen die het broeikaseffect bevorderen en zorgt dus mede voor de opwarming van de aarde. Voor elke ton CO2 die de boeren uit de lucht halen, krijgen ze een vergoeding van 100 euro van Windpark Krammer.

Geen vetpot

Het lijkt leuk, 100 euro per ton CO2-uitstoot maar volgens Wisse is het geen vetpot. "De kosten die we maken voor die boven- en ondergrondse maatregelen overstijgen het bedrag dat we vergoed krijgen. Maar het is voor ons ook een leerschool, een experiment. En in ieder geval helpen we mee de wereld een beetje duurzamer te maken."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
recuctie CO2 koolstofboeren walnotenboom
Deel dit artikel:

Reageren