Ook Rutte roept Duitsers en Belgen op: kom niet naar Nederland

Het is rustig op het strand en als dat aan Rutte ligt, blijft dat zo
Het is rustig op het strand en als dat aan Rutte ligt, blijft dat zo © Lotte Rommers
In Zeeland heeft de veiligheidsregio al besloten campings, vakantieparken en hotels te sluiten. Het ziet ernaar uit dat het komend weekend, maar ook de dagen erna zonnig en warmer wordt. Het kabinet ziet het niet zitten dat Belgen en Duitsers, al is het maar voor een dag, Nederland bezoeken.

Nog geen extra maatregelen

Behalve oproepen in Duitsland en België, neemt Nederland nog geen maatregelen tegen eventueel toenemend verkeer vanuit die landen."We bekijken heel precies wat er gebeurt. We zien nu al dat het verkeer van Duitsland naar Nederland met 70 procent is teruggenomen, vanuit België is dat meer dan 80 procent."

Controles op Schouwen

Wel zegt de premier dat gemeenten zelf maatregelen kunnen nemen, door bijvoorbeeld stranden te sluiten. In Zeeland is dat nog niet het geval. Wel heeft de gemeente Schouwen-Duiveland aangegeven dat bijzondere opsporingsambtenaren gaan handhaven op de stranden.
Rutte doet wederom een beroep op Nederlanders, ook nu er lekker weer op komst is. "Het wordt mooier weer, onze oproep blijft: zoveel mogelijk thuisblijven. Als je naar buiten gaat, zoek nooit plekken op waar veel mensen dreigen samen te komen."