Meer ouders maken gebruik van noodopvang basisscholen dan in eerste lockdown

Meer ouders maken gebruik van noodopvang basisscholen dan in eerste lockdown
Meer ouders maken gebruik van noodopvang basisscholen dan in eerste lockdown © Omroep Zeeland
Meer ouders maken gebruik van de noodopvang op de basisscholen.
Zo spelen op basisschool De Vliete in Wissenkerke vandaag een stuk of twintig kinderen op het speelplein. De school telt 83 leerlingen, wat betekent dat bijna een kwart van de leerlingen toch naar school kon.

Meer gebruik van noodopvang

Directeur van De Vliete, Willemijn Mondeel, vertelt dat er veel meer kinderen naar de noodopvang worden gebracht dan tijdens de vorige lockdown. "Waarom dat precies is, is niet duidelijk."
De kinderen die in de schoolbanken zitten hebben stuk voor stuk ouders met een vitale baan. Deze ouders hebben het recht om hun kinderen naar de noodopvang te brengen omdat zij niet thuis kunnen werken. Het lijkt erop dat die ouders in de vorige lockdown geen gebruik hebben gemaakt van de noodopvang.
Meer ouders brengen hun kinderen naar de noodopvang.
Meer ouders brengen hun kinderen naar de noodopvang. © Omroep Zeeland
Veel Zeeuwse basisscholen laten ook, in overleg met de ouders, kwetsbare kinderen naar school komen. "Dat zijn bijvoorbeeld autistische kinderen die niet goed tegen verandering kunnen", legt Juf Mariel Vermeulen uit. Zij geeft les aan groep 3 en 4. "Het is druk in de klas", vertelt ze. "Als ik de kinderen moet opvangen én ook les moet geven, kan dat soms een beetje veel worden."

Van 210 kinderen in mei naar 340 nu

Pim van Kampen, voorzitter van de Coöperatie Primair Onderwijs Zeeland, ziet een forse stijging bij de Albero scholen, de overkoepelende stichting over 26 Zeeuwse basisscholen waar in totaal 3600 leerlingen op zitten. In de eerste week van de eerste lockdown kwamen gemiddeld 45 leerlingen naar de noodopvang. Vlak voor de meivakantie kwamen 210 leerlingen naar de opvang. Nu komen in de eerste week van de tweede lockdown 340 leerlingen naar de noodopvang.
Tijdens de vorige lockdown brachten ouders kinderen naar de opvang omdat ze het lastig vonden ze te helpen met het thuisonderwijs.
Schooldirecteur Natasja van Dijke ziet dat dat tijdens deze lockdown anders is
Natasja van Dijke, directeur Openbare Basisschool Stamperius in Wilhelminadorp, vertelt dat er bij haar op school juist minder kinderen naar de opvang komen. "Tijdens de vorige lockdown brachten ouders kinderen naar de opvang omdat ze het lastig vonden ze te helpen met het thuisonderwijs."
Dat gebeurt nu dus minder. En dat zou kunnen liggen aan het feit dat de school het deze keer anders aanpakt met online-lessen en dat de leraar iets strenger is, waardoor de ouders de kinderen minder hoeven te helpen, vermoedt Van Dijke.