Veel rook bij woningbrand in Westdorpe, vuur woedde bij schoorsteen van kachel

Een woning aan de Graafjansdijk A in Westdorpe is vannacht beschadigd door een brand en de daarop volgende bluswerkzaamheden. De bewoner raakte niet gewond en het vuur is niet overgeslagen op andere gebouwen.

Brandweer (foto: ANP)

Het vuur woedde bij de dakdoorvoer van de schoorsteen van een kachel, maar of de kachel ook de oorzaak was van de brand is nog onbekend, zegt Bart van Dorsselaar van de brandweer in Zeeland wordt wakker. "De verzekering en de afdeling brandonderzoek gaat dat nu onderzoeken."

'Veel rookontwikkeling'

De eerste melding van de brand kwam binnen rond 04.00 uur. Twee blusvoertuigen en een hoogwerker zijn uitgerukt. "Toen de eerste tankautospuit arriveerde, zagen de collega's veel rookontwikkeling en vuur op eerste verdieping." Omwonenden werden opgeroepen om niet te komen kijken en vooral ook uit de rook te blijven. Ook in de woning hing veel rook.

Bart van Dorsselaar van de brandweer over woningbrand in Westdorpe

Om bij het vuur te komen, heeft de brandweer een deel van het dak moeten slopen. "We hebben een paar dakpannen moeten lichten om bij het vuur te komen, maar de meeste schade was aan de binnenzijde van de woning."

Zelf geprobeerd te blussen

De bewoner probeerde in instantie zelf het vuur te blussen, maar schakelde de hulp van de brandweer in toen dat niet lukte. De bewoner is nagekeken door ambulancepersoneel, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Een uur na de eerste melding werd het sein brand meester gegeven en vertrok het eerste blusvoertuig terug naar de kazerne. Daarna werd nog enige tijd nageblust. Ook werd de woning geventileerd. Om 06.00 uur was het nablussen afgerond en kon ook het tweede blusvoertuig huiswaarts keren. Om de bewoner te helpen bij het afhandelen van de schade is de hulp van Stichting Salvage ingeroepen.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen 112 brand brandweer Westdorpe
Deel dit artikel:

Reageren