Voor leefbaarheid en veiligheid: boa en agent samen op pad

Voor leefbaarheid en veiligheid: boa en agent samen op pad
Voor leefbaarheid en veiligheid: boa en agent samen op pad © Omroep Zeeland
Boa en agent vullen elkaar goed aan
"We zagen al tijdens de jaarwisselingen de meerwaarde", zegt burgemeester Harald Bergmann van Middelburg, tevens belast met handhaving tijdens de coronacrisis voor de Veiligheidsregio Zeeland. "We kunnen op die manier informatie met elkaar delen en elkaar dus versterken."

Coronavoorwaarden in de gaten houden

"Met het oog op de toekomst is de samenwerking door de crisis versneld opgepakt. En het gaat goed, want alle partijen zijn dik tevreden", zegt Bergmann. "We hebben gezegd dat we tijdens de coronacrisis agenten en boa's samen op willen laten trekken om op die manier de coronavoorwaarden beter in de gaten te kunnen houden", vervolgt hij.
Joost Manusama, de kersverse districtschef van de politie Zeeland zegt ook dat boa's en politieagenten elkaar aanvullen. "Er zijn veel raakvlakken tussen een boa en een agent. Dat versterkt elkaar alleen maar. De politie gaat over de veiligheid, de boa over de leefbaarheid."

Niet samen naar geweldsdelict

"Boa's weten vaak wat er in een gemeente speelt", vervolgt Manusama. "Ze kennen de mensen in een omgeving goed en versterken daarmee de kennis voor een agent."
Een boa en een agent zullen niet samen naar een geweldsdelict worden gestuurd. Manusama: "Dat moeten agenten doen. Wij willen boa's niet in onveilige situaties brengen. Wij als politie gaan tenslotte over de veiligheid."

Samenwerking biedt perspectief

Een vervolg gaat het dus zeker krijgen, zeggen zowel de burgemeester als de districtschef. "We kunnen ieder met onze eigen kennis een meerwaarde vormen voor de Zeeuwen", aldus Manusama. "En dat biedt perspectief voor de toekomst."