Lockdownsituatie vraagt veel van leraren basisscholen; 'Je moet nu echt een duizendpoot zijn'

Lockdownsituatie vraagt veel van leraren basisscholen; 'Je moet nu echt een duizendpoot zijn'
Lockdownsituatie vraagt veel van leraren basisscholen; 'Je moet nu echt een duizendpoot zijn' © Omroep Zeeland
Lockdownsituatie vraagt veel van leraren basisscholen.
Op basisschool Wilgenhof in Middelburg lijkt het een stuk rustiger dan normaal, maar schijn bedriegt. In de halflege lokalen wordt keihard gewerkt. De leerlingen die aanwezig zijn bij de noodopvang doen hun best maar ook de leraren moeten aan de bak. Lerares Annette Vader geeft les aan groep 8: "Je hebt online les, maar je hebt ook nog een aantal leerlingen in je klaslokaal zitten. Dus soms sta je in een spagaat om iedereen te helpen."

Digitale duizendpoot

De leraren hebben drie schermen voor hun neus. Twee laptops en een desktop computer om alles bij te kunnen houden en te kunnen communiceren met alle leerlingen: "Je moet wel een duizendpoot zijn. De ouders vinden het ook lastig om thuisonderwijs te geven en daarom komen er ook meer kinderen naar school. We staan er als school ook meer voor open dan vorige keer."
Toen Vader hoorde dat scholen nog niet volgende week open zouden gaan schrok ze: "Dus toch dacht ik. Het is echt beter voor kinderen als ze fysiek aanwezig kunnen zijn. Je kan ze beter bij de les houden en op dingen wijzen. Nu verslapt de aandacht makkelijker en we zien ook vaak dat het niveau van kinderen niet stijgt en soms wel achteruit gaat. Ik zal blij zijn als iedereen weer fysiek aanwezig kan zijn."
De noodopvang voor groep 4 van basisschool Wilgenhof in Middelburg
De noodopvang voor groep 4 van basisschool Wilgenhof in Middelburg © Omroep Zeeland
In heel Zeeland kampen basisscholen met problemen door de combinatie van online lesgeven met noodopvang geven aan kinderen van ouders met cruciale beroepen. Volgens de Coöperatie Primair Onderwijs Zeeland, waarbij de meeste Zeeuwse scholen aangesloten zijn er nu zoveel meesters en juffen nodig voor de noodopvang dat de online lessen in gevaar komen.

Lees ook: