Matig suikerbietenjaar door droogte en ziektes; 'Het suikergehalte is veel te laag'
Een andere reden voor het gebrek aan suiker in de bieten, zijn ziektes: "Er zijn percelen die helemaal ziek geworden zijn en dat is funest voor het suikergehalte", legt Van Driessen uit. Daarnaast mogen de suikerbietenboeren geen neonicotinoïden ('neonics') meer gebruiken voor de suikerbieten: "Dat is een chemisch middel dat rond het zaad aangebracht wordt, waardoor insecten de bietenplant niet opeten en de biet goed door kan groeien. Helaas mogen we die stof niet meer gebruiken", vertelt Van Driessen.
Gewenste suikerpercentage
Het ideale suikerpercentage van een suikerbiet zou boven de 17 procent moeten liggen. "We worden uitbetaald op die 17 procent, maar dit jaar ligt het gemiddelde percentage waarschijnlijk rond de 16,2 procent. Dat is een groot verschil en dat betekent lage inkomsten. Het wordt een matig bietenjaar."