Bedrijf verantwoordelijk voor dood steigerbouwer in Nieuwdorp: 100.000 euro boete

Een bedrijf uit Ridderkerk moet een boete van 100.000 euro betalen voor een fataal bedrijfsongeluk tijdens werkzaamheden aan een boorplatform in Nieuwdorp. Een ingehuurde steigerbouwer kwam daarbij om het leven nadat hij van een vijftien meter hoge uitbouwsteiger in het water viel.

De hamer die door een rechter gebruikt wordt (foto: Huisman Advocaten)

Het ongeluk gebeurde in oktober 2018. De man was bezig met het demonteren van de steiger. Hij droeg daarbij geen zwem- of reddingsvest en was ook niet gezekerd of aangelijnd. Ook had het slachtoffer niet de juiste certificering voor het werk.

De rechtbank in Den Bosch stelt dat het bedrijf uit Ridderkerk verantwoordelijk is voor de dood van de man. Het bedrijf hield geen toezicht op de werkverdeling en op het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Eerder al veroordeeld

Naast de boete, wordt het bedrijf ook voorwaardelijk stilgelegd. Mocht het bedrijf de komende drie jaar nog een keer de veiligheidsvoorschriften overtreden, dan volgt sluiting. In mei 2017 gebeurde ook al een dodelijk ongeluk waar het bedrijf voor vervolgd is. De rechtbank vindt het daarom 'wrang' dat het om een soortelijk ongeluk gaat en dat het bedrijf hierin geen aanleiding zag om het veiligheidsbeleid aan te passen.

Meer over dit onderwerp:
rechtbank bedrijfsongeval Nieuwdorp steiger
Deel dit artikel:

Reageren