Vader van inbrekersfamilie in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar celstraf

De 45-jarige vader van de zogenoemde inbrekersfamilie is voor het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot vier jaar cel. Daarnaast moet de man in totaal zo'n 3.500 euro aan schadevergoeding betalen aan de slachtoffers van de inbraken. De man was in hoger beroep gegaan tegen de vijf jaar celstraf die hij in 2019 door de rechtbank opgelegd kreeg.

Een deel van de buit van de inbrekersfamilie, van sieraden tot aanstekers (foto: Politie)

De man kreeg in 2019 vijf jaar celstraf voor een reeks inbraken aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust in de zomer van 2018 en zit nog steeds vast. Hij ging in hoger beroep, want hij was het niet eens met zijn straf. Hij hoopte zich zo sneller te kunnen herenigen met zijn gezin.

Volgens advocaat Wouters, die de vader bijstaat, zou een Nederlandse gedetineerde al lang naar huis kunnen. Dat de vader van het gezin nu nog vast zit, noemde hij een 'onrechtvaardig onderscheid'. De advocaat vindt een straf van 30 maanden genoeg, en dat had betekend dat de man bijna vrij zou komen. Maar dat is dus niet het geval.

Tientallen diefstallen

Het gezin werd verdacht van 157 inbraken, maar de rechtbank veroordeelde de vader uiteindelijk voor 36 inbraken. Dat de rest van de inbraken ook door de inbrekersfamilie gepleegd zou zijn, kon volgens de rechter niet bewezen worden. Daarnaast stond de vader terecht voor tientallen diefstallen, het pinnen met gestolen pinpassen en het in bezit hebben van een vals identiteitsbewijs.

Geen criminele organisatie

Ook probeerde het Openbaar Ministerie hem terecht te laten staan voor 'het leiding geven aan een criminele organisatie', maar daar was te weinig bewijs voor. De vader van het gezin zei eerder dat hij de diefstallen alleen pleegde en dat zijn gezin van niets wist.

Terug naar de familie

De moeder kreeg twee maanden celstraf, de zoon vier maanden en de schoondochter werd door de rechtbank vrijgesproken. De rest van de familie is ondertussen al op vrije voeten en terug naar Montenegro, het geboorteland van de moeder.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren