Pleidooi PvdA voor spoorlijn en stop op kustbebouwing in verkiezingsprogramma

Een stop op toeristische bebouwing aan de hele Zeeuwse kust en een spoorlijn tussen Terneuzen en Gent voor goederen én personen. Het zijn voorstellen van de Zeeuwse tak van de PvdA die de landelijke partij -als het goed is- overneemt in het verkiezingsprogramma.

Kustbebouwing in Cadzand (foto: Omroep Zeeland )

Nu is er al zo'n bouwstop voor de Noordzeekust, maar de partij wil het verder Zeeland intrekken. Voor de Grevelingen, de Oosterschelde en het Veerse Meer liggen namelijk nog plannen van projectontwikkelaars. "De kust wordt steeds voller met villaparken. Het is nu wel genoeg geweest", aldus initiatiefnemer Inez Flameling.

Flameling:"Ik ben blij met de beperkingen voor de kust, maar we willen de bouw van andere projecten voorkomen door de regie te pakken. De kust moet voor iedereen toegankelijk blijven. Meer dure huisjesparken betekent dat mensen met een smalle beurs worden weggejaagd."

Spoorlijn

Een ander voorstel is een spoorlijn tussen Terneuzen en Gent. Dat zou volgens de partij goed zijn voor studenten die in België willen studeren, maar ook voor werknemers van bijvoorbeeld North Sea Port. Volgens de partij past het voorstel in het verkiezingsprogramma omdat het sterk gericht is op leefbaarheid in de regio's. Ook een tolvrije Westerscheldetunnel wordt genoemd in het kader van goede verbindingen voor Zeeuws-Vlaanderen.

De stemming is aanstaande donderdag op een digitaal congres van de partij. Maar dat is volgens de Zeeuwse partijleden 'slechts een formaliteit'.

Eerder maakte de Zeeuwse partij al een ander voorstel bekend dat ze hebben aangedragen bij de landelijke partij. Mobiele bereikbaarheid zou vastgelegd moeten worden in de wet.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
PvdA Zeeland
Deel dit artikel:

Reageren