Romeins schip in Colijnsplaat nadert voltooiing

Het Romeinse vrachtschip Caudicaria Navis dat Colijnsplaat moet opsieren, krijgt steeds meer vorm. In het atelier van kunstenaar en scheepsbouwer Ludo van Well kwamen meerdere keren per week vrijwilligers bijeen om samen aan de reconstructie te bouwen. Dat kan nu vanwege corona niet meer, maar het schip nadert wel zijn voltooiing.

De Romeinse vrachtvaarder Caudicaria Navis voer rond 200 na Chr. vanuit de monding van de Oosterschelde met handel naar Engeland. Van Well: "Het schip vervoerde onder meer visolie naar Londen en bracht graan mee terug naar Colijnsplaat. De lading mocht niet nat worden en daarvoor hadden ze een soort deksel op de ingang naar de laadruimte gemaakt. Bijzonder voor die tijd".

Tentoongesteld op het droge

Het zes meter lange schip moet begin van de zomer klaar zijn. "Het wordt dan tentoongesteld op het droge, en niet in het water, want dan zie de helft van het schip niet. Dat is zonde want de romp is prachtig om te zien."

De vrijwilligers zijn nu bij hen thuis bezig met de laatste details van het schip: de roeren moeten worden vastgezet, er moet uiteraard nog een mast geplaatst worden en het tuigage moet nog gemaakt worden.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren