Wat doet die doodskop op die oester?

Zeeuwse oesters zijn vooral gewild als delicatesse, maar kunstenaar Danielle Luinge uit Zierikzee kijkt verder dan dat. Zij raapt oesters en beschildert ze. De ene keer schildert zij een naakte vrouw op de oesterschelp, de andere keer een doodskop. "Als ik de vorm van de oester zie, zie ik gelijk welke tekening ik moet maken."

De kunstenaar is gefascineerd door de vorm van de oester. "Het lijken net aangespoelde droomfiguren", vertelt ze. Als ze langs de Oosterschelde wandelt zoekt ze mooie oesters uit die ze kan beschilderen. Thuis heeft Luinge een honderdtal beschilderde oesters liggen, elk met een unieke geschilderde afbeelding.

Inspiratie uit de Oosterschelde

Ze schildert zeemeerminnen, gezichten en doodskoppen. De inspiratie voor deze kleine schilderijtjes komt ook van de Oosterschelde. "Er is daar veel gebeurd, zoals de watersnoodramp, zeeslagen en stormvloeden. Er is altijd wel een bepaald drama bij het water en dat verbeeld ik ook op de oesters."

Luinge wil graag nog een serie maken over de zeemeermin van Westenschouwen, bekend van de sage over de ondergang van Westenschouwen.

Meer over dit onderwerp:
Zierikzee Oosterschelde Kunst Oesters
Deel dit artikel:

Reageren