Juridisch onderzoek naar oud-Statenlid Bouterse

MIDDELBURG -
Het omstreden fractiegeld is besteed in de tijd dat Bouterse de eenmansfractie Sociaal Zeeland vormde, dat was tussen 2009 en 2011. De accountant van de Provincie Zeeland heeft het vermoeden dat dat geld niet in het belang van Sociaal Zeeland is besteed.

Vraagtekens

Er worden onder meer vraagtekens gezet bij uitgaven in horecagelegenheden en geld dat besteed is aan onderzoeken. Een onafhankelijk juridisch onderzoek moet nu duidelijk maken wat er met het geld is gebeurd.

Geroyeerd

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Bouterse om persoonlijke redenen uit de Provinciale Staten stapt. Hij was sinds 2003 actief als Statenlid. Eerst voor de SP, maar in 2009 werd hij geroyeerd omdat hij zich niet aan de afdrachtregeling van de partij wilde houden.

Zetel

Bouterse hield vast aan zijn zetel en begon de partij Sociaal Zeeland. In 2011 sloot hij zich aan bij de PvdA en kwam hij weer in Provinciale Staten terecht. Het onderzoek behelst niet de periodes dat Bouterse lid was van de SP en PvdA.

Intern

Gertjan Bouterse is niet bereikbaar voor commentaar. De PvdA, waar Bouterse als laatste Statenlid voor was, wil niets zeggen over deze zaak. Volgens Kees Bierens (VVD) is het een interne kwestie voor de PvdA maar als er dingen niet in orde zouden zijn dan moet ernaar gekeken worden.

Fractiebelang

Johan Robesin van de Partij voor Zeeland sluit zich aan bij de mening van de VVD. Volgens Robesin moet duidelijk het fractiebelang gediend worden bij uitgaven van het fractiebudget en is het belangrijk dat dit onderzocht wordt.

Vreselijk

De SGP wil de uitkomst van het onderzoek afwachten voordat ze een reactie geven. De SP vindt dat de zaak goed uitgezocht moet worden en is ervan geschrokken. Patricia de Milliano van het CDA noemde het ‘een vreselijke zaak’.

Twijfels

Volgens Leen Harpe van Groen Links mag het niet gebeuren dat er twijfels bestaan over de besteding van fractiegeld en is het goed dat het onderzocht wordt. De Christenunie en PVV geven aan dat het belangrijk is dat geld dat niet verklaard kan worden zal worden terugbetaald.

Triest

Alex Hijgenaar van D66 zegt dat het triest is voor de betrokken persoon maar dat het goed is dat de provincie 'het schip schoon houdt'. Ruud Muste van Natuurlijk Zeeland was vanwege vakantie niet bereikbaar.