Avondklok, vliegverbod meerdere landen en één gast thuis ontvangen: dit zijn de verscherpte maatregelen

Het kabinet is van plan een avondklok in te stellen. Dat houdt in dat je van 20.30 tot 4.30 uur niet de straat op mag. Dat maakte premier Mark Rutte vanmiddag tijdens een persconferentie bekend.

Het voornemen moet nog wel goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. Rutte verwacht dat de avondklok na instemming op zaterdag of zondag ingaat. Daarnaast mag je nog maar één bezoeker ontvangen, dat is een maatregel die meteen ingaat.

Premier Rutte en minister De Jonge maakte de extra maatregelen bekend in een persconferentie (foto: ANP)

Het Outbreak Management Team (OMT) met corona-experts adviseerde het kabinet om een avondklok in te stellen op tijdstippen waarop Nederlanders zich normaal gesproken toch al minder verplaatsen. Het OMT denkt dat de avondklok vanaf 9 februari resulteert in een extra vermindering van het aantal coronabesmettingen. Wie ondanks de maatregelen wel de straat op gaat, riskeert een boete van 95 euro.

Uitzonderingen

Voor de avondklok gelden enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld voor mensen met een essentieel beroep die (even) de straat op moeten, mantelzorgers en mensen die dringend zorg nodig hebben. Hondeneigenaren mogen naar buiten om hun viervoeter aangelijnd uit te laten, maar dan wel alleen en niet met meerdere gezinsleden.

Ook voor bezorgdiensten geldt een uitzondering. Ook tijdens de avondklok kan daarom eten en drinken aan huis bezorgd worden. "Dat valt onder werk, dus dat kan doorgaan", zei Rutte.

Kabinet wil avondklok maakte minister-president Mark Rutte bekend (foto: ANP)

Alle nieuwe maatregelen zijn er vooral om besmettingen met de Britse variant van het coronavirus terug te dringen. "De huidige maatregelen zijn niet genoeg om ook die variant eronder te krijgen", zei De Jonge op de persconferentie. Ook Rutte ging in op het gevaar van de nieuwe variant van het virus. "De Britse variant brengt een veel hoger risico met zich mee op besmetting en een veel hoger risico op ziekenhuis- en IC-opname."

Volgens het OMT kan het R-getal met 8 tot 13 procent afnemen door een avondklok. Het R-getal is op dit moment 0,98, dat betekent dat honderd mensen 98 anderen besmetten. Gevreesd wordt dat het R-getal snel stijgt als de Britse variant van het coronavirus voet aan de grond krijgt.

Vliegverbod en minder gasten ontvangen

Behalve het instellen van een avondklok worden er meer maatregelen getroffen. Er komt een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Thuis mag nog maar één gast worden ontvangen in plaats van twee en vanaf 25 januari zijn er maximaal vijftig mensen welkom op een begrafenis of crematie.

Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge voorafgaand aan de persconferentie (foto: ANP)

Het kabinet streeft ernaar basisscholen weer op 8 februari te openen. Voor andere beroepen, zoals kappers, wordt op 2 februari hoe de besmettingscijfers zijn. Daar wilde de minister nu nog niet op vooruitlopen.

Volgens Jan Lonink, voorzitter van de veiligheidsregio in Zeeland, heeft het OMT aangetoond dat verscherping nodig is. "We moeten zorgen dat we die derde golf voorblijven en zo klein mogelijk houden."

"We zien een daling in de besmettingscijfers, maar de daling gaat te langzaam. De druk op de zorg is nog steeds hoog en er bestaat een hele kwetsbare situatie door de dreiging van de zeer besmettelijke Britse variant van het virus."

De maatregelen op een rij

  • Een avondklok van 20.30 tot 4.30 uur. Er zijn uitzonderingen voor mensen met essentiële beroepen, mantelzorgers en hondeneigenaren. Maatregel gaat in na instemming Tweede Kamer.
  • Vanaf zaterdag een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Een maatregel om het aantal besmettingen met varianten van het coronavirus te remmen.
  • Thuis mag je nog maar één gast ontvangen.
  • Alle reizigers die vanuit het buitenland naar Nederland komen, moeten een sneltest doen in het land waar ze verblijven en een negatieve PCR-test kunnen laten zien.
  • Voor reizigers komt een quarantaineplicht van tien dagen, eerder was het een dringend advies.
  • Vanaf 25 januari maximaal vijftig mensen op begrafenis of crematie.

Meer uitleg over de verschillende maatregelen staat op de website van de Rijksoverheid.

Meer over dit onderwerp:
corona
Deel dit artikel:

Reageren