Verhuizing huisartsenpost: 'Het lijkt of Tholen niet meetelt'

Ziekenhuis Bravis  in Bergen op Zoom
Ziekenhuis Bravis in Bergen op Zoom © Omroep Zeeland
De huisartsenpost uit Bergen op Zoom verdwijnt en verhuist mogelijk in 2025 naar Roosendaal. Dat heeft de Stichting Huisartsenposten West-Brabant beslist. De verhuizing is tegelijk met de sluiting van het ziekenhuis van Bergen op Zoom en de verhuizing naar Roosendaal. De huisartsenpost moet volgens de stichting zo dicht mogelijk bij het ziekenhuis zijn voor eventuele acute zorg.

'Zwakke redenering'

Door de verhuizing hoeven patiënten straks niet meer van Bergen op Zoom naar Roosendaal doorgestuurd te worden, is de gedachte van de huisartsen. Volgens fractievoorzitter van het CDA Petriana Geluk, is die redenering zwak omdat er in Zeeland voldoende huisartsenposten zelfstandig draaien, zonder dat er een ziekenhuis in de buurt is. "In plaatsen als Zierikzee, Vlissingen en Oostburg werkt zo'n HAP al jaren naar wens, dus dit mag geen reden zijn."

'Recht op informatie'

Dat er niet is geluisterd voelt volgens de fractievoorzitter alsof ze Tholen er niet bij hoort. "Inwoners hebben het recht om geïnformeerd te worden en te weten wat er op hun afkomt, daarom was openheid meer dan fijn geweest." Volgens Geluk was het besluit in de wandelgangen al bekend, maar kwam de Stichting Huisartsenposten West-Brabant er niet mee naar buiten.
© Omroep Zeeland
Volgens de fractievoorzitter gaat het niet alleen om de extra reistijd, maar ook om de verschraling van de zorg op Tholen. Volgens Geluk wordt Tholen straks een stuk minder interessant voor de huisartsen door de grote afstand. Ze vreest dat er bijvoorbeeld minder avondrondes worden gereden langs patiënten, waarvan vooral ouderen de dupe zijn.

Jaren verzet

Flip de Rijke uit Stavenisse heeft zich jarenlang verzet tegen de verhuizing van het ziekenhuis uit Bergen op Zoom. Dit nieuws valt hem zwaar: "Straks zijn we bijna een uur heen en een uur terug kwijt als je een huisarts nodig hebt in het weekend."
Toch staat De Rijke niet te kijken van de beslissing. "Al is de huisartsencoöperatie onafhankelijk van het ziekenhuis, je merkt al jaren dat men geen seconde denkt aan mensen op Tholen." Hij zou ook graag zien dat de gemeente Tholen veel meer gaat samenwerken met de rest van Zeeland, omdat samenwerking met West-Brabant niets oplevert.
<h2>Waarom de huisartsenpost naar Roosendaal verhuist</h2><p>De Stichting Huisartsenposten West-Brabant wil over vijf jaar de huisartsenpost van Bergen op Zoom samen laten gaan met de huisartsenpost Roosendaal in een nieuwe ruimte bij het nieuw te bouwen ziekenhuis Bravis in Roosendaal. Dit zijn de beweegredenen voor die beslissing.</p><p>1. Dichtbij de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis.<br> Huisartsen kunnen patiënten sneller doorsturen naar een medisch specialist, makkelijker diagnostisch onderzoek laten doen, zoals een röntgenfoto en makkelijker een specialist om advies vragen.</p><p>2. Vergrijzing zorgt voor toename complexere patiënten met meerdere aandoeningen<br> De zorg voor en de behandeling van complexere patiënten is beter gegarandeerd dichtbij het ziekenhuis met medisch specialisten in de buurt.</p><p>3. Tekort aan huisartsen<br> Door de huisartsenposten te concentreren in Roosendaal kunnen de schaarsere huisartsen efficiënter de spoedzorg organiseren.</p>

Lees ook: