Omwonenden 'overvallen' door kap 500 populieren Kortgene

Staatsbosbeheer gaat de komende weken tegen de 500 populieren kappen in de buurt van Kortgene. Buurtbewoners zijn daar niet over te spreken. Over de kap niet en ook niet dat in hun ogen pas vlak voor de start van de werkzaamheden op de hoogte zijn gebracht. Buurtbewoner Nick Israël is een petitie gestart, in een poging de bomen te behouden. Staatsbosbeheer zegt dat de bomen door hun 'bejaarde leeftijd' een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid.

Over een ding zijn Nick Israël en Staatbosbeheer het wel eens. De Prinsendijk, waar de populieren nu nog staan, is door de populierenrij "een van de meest karakteristieke dijken van Noord-Beveland', en geliefd bij wandelaars en fietsers. Maar niet voor lang meer.

Volgens Staatsbosbeheer hebben de bomen de bejaarde leeftijd bereikt en is de kans groot dat er bij veel wind takken uit vallen of zelfs hele bomen bezwijken. Dat levert gevaarlijke situaties op voor weggebruikers. De natuurbeheerder schrijft in een brief aan buurtbewoners dat er voor de gekapte bomen nieuwe exemplaren terugkomen.

'In april was kap al bekend'

Dat de bewoners pas vlak voor de start van de werkzaamheden zijn ingelicht, moet Karel Leeftink van Staatsbosbeheer nuanceren. ""Het beeld dat omwonenden erg laat op de hoogte zijn gebracht moet ik nuanceren. Al in april vorig jaar heeft de gemeente gecommuniceerd dat er een vergunning voor de kap was verleend. Ook zijn de bomen al lange tijd 'geblest'", dat betekent dat de bomen die worden gekapt al langere tijd zijn gemerkt.

Staatsbosbeheer start binnenkort met de kap van deze populieren langs de Prinsendijk in Kortgene (foto: Omroep Zeeland)

Staatsbosbeheer wil voor elke gekapte boom een nieuw exemplaar terugplanten. Maar Nick Israël heeft daar niet zoveel vertrouwen in. Ook wil hij niet meegaan in de beargumentatie van Staatsbosbeheer om de bomen te kappen.

"Er stonden hier eerst twee rijen populieren langs de dijk. Eentje bovenop, direct langs de weg, en eentje onder aan de dijk." Dat die binnenste rij, dicht tegen de weg, een paar jaar geleden is gekapt, snapte Israël helemaal. Maar dat de bomen onderaan de dijk ook gevaar op kunnen leveren, gaat er bij hem niet in. "Die bomen staan zo ver van de weg vandaan, dat er niks aan de hand is."

Ga selectiever te werk

Nick verwacht niet dat zijn petitie de kap nog kan tegenhouden. Een dag na de start is die al meer dan 400 keer ondertekend. Als hij de kap er niet mee kan voorkomen hoopt hij er wel een signaal mee af te geven.

Hij wil dat Staatsbosbeheer de volgende keer niet zo rigoureus als nu te werk gaat. "Ik begrijp goed dat er af en toe een boom moet worden gekapt", legt hij uit. "Maar ga dan op een selectieve manier te werk. En probeer een beetje creatief na te denken hoe je een boom kan redden in plaats van de gemakkelijke weg door zomaar alle bomen tegelijkertijd neer te halen."

Meer over dit onderwerp:
staatsbosbeheer petitie bomen kortgene
Deel dit artikel:

Reageren