PvdA-raadslid ontstemd over fysieke vergadering: 'Onverkoopbaar in een tijd waar thuisblijven de norm is'

De PvdA in Goes vindt het onbegrijpelijk dat de raad gisteravond bijeen is gekomen voor een reguliere gemeenteraadsvergadering. Volgens raadslid Wiert Omta is het onverkoopbaar dat in een tijd, waar thuisblijven de norm is, toch is besloten om samen te komen. Volgens burgemeester Mulder was deze vergadering een uitzondering door omstandigheden en zal de Goese raad ook de komende tijd weer digitaal vergaderen.

PvdA-raadslid ontstemd over fysieke vergadering: 'Onverkoopbaar in een tijd waar thuisblijven de norm is' (foto: ANP/Omroep Zeeland)

Gisteravond stond er al een besloten vergadering gepland die niet digitaal mag plaatsvinden. Raadsleden moesten al bij elkaar komen, waardoor het voor vier partijen (VVD, CDA, SGP/CU en GroenLinks) een logische keuze was om ook de gemeenteraadsvergadering gewoon plaats te laten vinden. De vier andere fracties (PvdA, Nieuw Goes, D66 en PvG) wilden liever digitaal, waardoor burgemeester Margo Mulder de keuze moest maken tussen fysiek of digitaal.

Omdat er een nieuw raadslid moest worden beëdigd en er een inspreker was, koos ze voor een fysieke gemeenteraadsvergadering met maar 13 van de 25 raadsleden. Elke fractie mocht één lid afvaardigen, plus één of meer leden voor grotere partijen.

De raadsvergadering in Goes gisteravond. (foto: Jurian van der Ree)

Wiert Omta is het niet eens met de beslissing, omdat hij en andere raadsleden daardoor niet aanwezig kon zijn. "Als je net een bepaald onderwerp in je portefeuille hebt, dan loopt zo'n vergadering toch anders", vertelt hij in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker. "Kijk, ik begrijp dat de besloten vergadering fysiek gedaan moest worden, want zo zijn de regels. Maar deze keuze in deze tijd blijf ik onbegrijpelijk vinden."

Volgens de burgemeester is de keuze van gisteren eenmalig en is er geen extra gevaar geweest voor besmettingen. "We waren toch al bij elkaar, maar volgende keer vergaderen we weer digitaal, zoals we al maanden doen."

Meer over dit onderwerp:
Goes PvdA Zuid-Beveland Margo Mulder Wiert Omta
Deel dit artikel:

Reageren