Jan in Aruba is al helemaal gewend aan de avondklok

Bij ons gaat-ie pas morgen in, maar Jan Lamper uit Yerseke is al helemaal gewend aan de avondklok. Hij woont sinds twee jaar op Aruba en het eiland stelde het afgelopen jaar al twee keer een avondklok in. "Tot 22.55 uur hoor je veel auto's rijden, maar als ik na elven het hondje uitlaat in de tuin, is het doodstil."

Jan Lamper met zijn vrouw en kleindochter op Aruba (foto: Jan Lamper)

Op Aruba begint de avondklok wel wat later op de avond dan bij ons: 23.00 uur. Na 5.00 uur mag je je weer op straat begeven. Ook zijn de handhavers een stuk strenger. Wie de regel overtreedt, krijgt een flinkere boete dan de 95 euro in Nederland. "Je wordt afgevoerd in een busje en krijgt een schikking van 1.000 gulden", zegt Jan. "Oftewel: 500 euro."

En dat afvoeren gaat soms niet zachtzinnig, vertelde Jan in de uitzending van Zeeland komt thuis:

Jan Lamper als Zeeuw in het buitenland

Hij heeft wel begrip voor de avondklok. "De jeugd geeft er hier niet veel om. Ze hebben regelmatig feestjes." Zelf is hij zelden later dan 20.30 uur op pad. Discussie over de avondklok was er volgens hem vooraf niet. "Ook niet over de mondkapjes. Dat ging allemaal vrij gemoedelijk. Iedereen doet het gewoon."

Elke doordeweekse dag spreken wij in de radiorubriek Zeeuw in het buitenland met een oud-provinciegenoot die in een ander land woont over hoe hij of zij de coronacrisis daar ervaart.

Jan Lamper is twee jaar geleden samen met zijn vrouw naar Aruba vertrokken. Niet om te werken maar om van het pensioen te genieten. En om hun zoon, die al vijftien jaar op het eiland woont, en kleindochter (12) vaker te zien. De droom van zijn vrouw was om daar achteraan te reizen. Jan komt oorspronkelijk uit Yerseke, maar heeft ook lang in Goes gewoond. Hij is graag en veel in zijn tuin bezig, maar één keer per week rijdt hij ook oudere mensen naar de dagbesteding.

Meer over dit onderwerp:
Yerseke Zeeuw in het buitenland Jan Lamper
Deel dit artikel:

Reageren