Zeeuwse straten leeg na ingaan avondklok

De straten in Zeeland zijn uitgestorven. Op een enkeling na, is er niemand te vinden op straat. De avondklok is zaterdagavond ingegaan. En dat betekent dat er tussen 21:00 en 04:30 uur niemand de straat op mag zonder goede reden. Als het niet anders kan en iemand moet er toch in de avond op uit, is het verplicht om een 'Eigen Verklaring Avondklok' op zak hebben.

Zo'n verregaande maatregel heeft Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog niet gekend. Door de avondklok worden mensen enorm beperkt in hun bewegingsvrijheid. Volgens het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer is het nodig om deze maatregel te treffen om de verspreiding van corona, en dan vooral de Britse variant van het virus, tegen te gaan.

De Poststraat in Zierikzee. (foto: Omroep zeeland)

De politie meldt desgevraagd dat er in Zeeland 'enkele tientallen' boetes zijn uitgedeeld voor het overtreden van deze eerste avondklok. Dat gebeurde onder meer in Middelburg, 's-Heerenhoek, Breskens, Bruinisse, Heinkenszand, Kruiningen, Kapelle, Oost-Souburg, Oosterland, Ovezande, Sluis en Terneuzen. In Ovezande werd bovendien een illegaal feest beëindigd.

'Eye-opener'

Hoe veel boetes er precies zijn uitgedeeld is nog niet bekend. De wijkagent van Sluis, Henk Wiegman, meldt op Twitter dat hij in ieder geval al al vijf bekeuringen moest uitschrijven. Verder noemt hij het wel een 'eye-opener' dat er zo veel mensen 's avonds en 's nachts in de zorg werken. "Nooit zo bij stil gestaan", schrijft Wiegman op Twitter.

In andere delen van het land liep het bij de invoering van avondklok wel uit de hand. Zo werd in Urk zelf een coronatestlocatie van de GGD in brand gestoken en ging in het Limburgse Stein een grote groep jongeren de confrontatie aan met de politie.

Minder meldingen

In het hele land zijn er 3.600 boetes uitgedeeld en 25 personen aangehouden, omdat ze weigerden te vertrekken of geweld pleegden tegen de controlerende agenten. Verder spreekt de politie ondanks de rellen in Urk en Stein van een rustige nacht. Landelijk waren er vannacht 20 procent minder meldingen dan op een normale zaterdag. Verder had 80 procent van de mensen die werden gecontroleerd de juiste papieren bij zich.

De politie heeft in Zeeland bij het ingaan van de avondklok geen extra agenten ingezet. Wel is er geschoven met de start- en eindtijden van enkele diensten, zodat de agenten tot later door konden werken.

BOA's

Vanaf morgen mogen ook buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) gaan handhaven op de avondklok. Het is nog niet bekend waar in Zeeland de BOA's hier ook daadwerkelijk voor worden ingezet.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
corona Avondklok
Deel dit artikel:

Reageren