Opkoopregeling voor boeren bij kwetsbare natuurgebieden

Zeeuwse boeren die willen stoppen met hun bedrijf en nu nog in de buurt zitten van stikstofgevoelige natuurgebieden, kunnen zich de komende maanden melden bij de provincie Zeeland. Het Rijk geeft de provincies geld om deze boeren, zogenoemde 'piekbelasters', uit te kopen.

Provincie vraagt aandacht van boeren voor opkoopregeling (foto: Omroep Zeeland)

De provincie benadrukt dat de opkoopregeling is gebaseerd op vrijwilligheid. Het gaat om bedrijven die een bepaalde stikstofuitstoot hebben en dicht in de buurt liggen van stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden.

Algemene oproep

Volgens gedeputeerde Anita Pijpelink (PvdA) hebben zich al twee gegadigden gemeld en gaat het om een relatief kleine groep agrariërs die 'op twee handen te tellen' is. De provincie benadert zelf een aantal boeren, maar roept daarnaast ook op aan geïnteresseerden om zichzelf te melden. Dit om te voorkomen dat ze kandidaten over het hoofd zien. Er komt daarom een algemene oproep, waarin de provincie op de regeling wijst.

Rijksregeling

Eind februari telt de provincie de Zeeuwse aanmeldingen bij elkaar op en meldt ze de lijst aan bij het Rijk. De stikstofuitstoot die bij de boeren wordt opgekocht, komt niet per se ten goede aan de provincie zelf. Dat komt volgens gedeputeerde Pijpelink omdat het gaat om een rijksregeling. "Als de uitkoopregeling van de provincie zou zijn, zouden we die stikstof-ruimte wel voor onze eigen provincie mogen inzetten."

Gedeputeerde Anita Pijpelink (PvdA) (foto: Omroep Zeeland)

Meer over dit onderwerp:
boeren provincie stikstof opkoopregeling
Deel dit artikel:

Reageren