Vlaamse politie controleert passanten aan de Zeeuws-Vlaamse grens

De Vlaamse politie controleert automobilisten bij de grens met Zeeuws-Vlaanderen. De coronamaatregelen in België zijn sinds vandaag aangescherpt, waardoor alleen met een geldige reden de grens mag worden overgestoken.

Het gaat om mobiele grenscontroles. Bij belangrijke, grote overgangen controleert de politie een uurtje en vertrekt dan weer naar een ander grenspunt. Volgens korpschef Koen Van Poucke van de politiezone regio Puyenbroeck worden er nog geen boetes uitgedeeld, maar zijn de controles vooral bedoeld om mensen te waarschuwen.

Verklaring op eer

Voor bezoeken aan het buitenland moeten grenspassanten namelijk wat papierwerk invullen. Er wordt gevraagd om een 'verklaring op eer' waarop moet staan wat de reden van het bezoek aan het buurland is. Al worden de mensen die kunnen aantonen dat ze in de buurt wonen, grotendeels met rust gelaten. Een boodschapje in het buurland is namelijk nog toegestaan.

Automobilisten die verder weg wonen, hebben een extra verklaring nodig. Ze moeten kunnen bewijzen dat de passage écht noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor een doktersbezoek of begrafenis.

Grenscontrole bij Moerbeke (foto: Omroep Zeeland)

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren