'Deel Zeeuwse busreizigers gaat meer betalen'

Een groot deel van de Zeeuwse busreizigers gaat veel meer betalen voor hun busreis, vreest reizigersvereniging Rover. Dat heeft alles te maken met het nieuwe betaalsysteem dat Connexxion in mei wil invoeren. Als het aan Rover ligt, wordt invoering van dat systeem uitgesteld.

Connexxion bus (foto: Connexxion)

Met Zeeland Voordeel, zoals het nieuwe betaalsysteem heet, betalen reizigers voor de gereden kilometers en bouwen ze per maand voordeel op. Busabonnementen worden door Connexxion afgeschaft.

Incidentele reiziger de dupe

Dat heeft grote gevolgen voor reizigers die slechts af en toe de bus pakken, denkt Rover. De reizigersvereniging heeft berekend dat de incidentele reizigers straks 25 tot 30 procent meer gaat betalen voor zijn busreis. Ook de instapprijs voor Zeeland Voordeel, 50 euro, kan Rover niet bekoren. Die instapprijs zou een afschrikwekkende werking hebben voor bijvoorbeeld huishoudens met meerdere gezinsleden.

Rover vreest dat het invoeren van Zeeland Voordeel op de lange termijn zelfs kan leiden tot verdere verschraling van het openbaar vervoer in Zeeland. Reizigers die nu, vanwege de coronapandemie, het openbaar vervoer links laten liggen, zouden op deze manier de bus uitgejaagd worden, denkt Rover.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
openbaar vervoer Rover
Deel dit artikel:

Reageren