'Schouwen-Duiveland moet de klimaatnoodtoestand uitroepen'

'Schouwen-Duiveland moet de klimaatnoodtoestand uitroepen'
'Schouwen-Duiveland moet de klimaatnoodtoestand uitroepen' © Omroep Zeeland
Oproep om klimaatnoodtoestand op Schouwen-Duiveland uit te roepen
Als er niet snel iets aan de klimaatverandering en stijgende zeespiegel gedaan wordt, ziet de toekomst van Schouwen-Duiveland er niet goed uit, zegt Ria Geluk van de stichting. "We doen de oproep bewust enkele dagen voor de herdenking van de Watersnoodramp. We willen de inwoners van Schouwen-Duiveland bewuster maken."

Terugkijken, maar ook vooruitkijken

Ria Geluk, die zich jarenlang inzette voor het Watersnoodmuseum, denkt niet dat de oproep rondom de herdenking weerstand oproept, maar mensen juist wakker schudt. "Ik denk dat heel veel mensen op dit eiland nog vaak aan de Watersnoodramp terugdenken. En dat is ook goed. Maar we moeten ook vooruitkijken."
<p><strong>Over de Watersnoodramp</strong></p><p>De Watersnoodramp van 1953 is de grootste Nederlandse natuurramp van de 20e eeuw.</p><p>Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij en slecht onderhouden dijken zorgden ervoor dat grote delen van ons land overstroomden.</p><p>1.836 mensen overleefden de ramp niet, tienduizenden dieren lieten het leven en ook huizen werden vernield.</p>
De Stichting BewuSD (Samen Duurzaam Schouwen-Duiveland) hoopt de gemeenteraad achter zich te krijgen om de klimaatnoodtoestand uit te roepen. Er zijn reeds verkennende gesprekken geweest met de fracties. Onder meer Utrecht, Amsterdam en Haarlem riepen eerder al de klimaatnoodtoestand uit in hun stad. Ook internationaal gebeurde dat in meerdere landen en door het Europees Parlement.

Meebewegen met het water

Dit betekent dat klimaatverandering hoog op de agenda staat. "Ik vind dat Schouwen-Duiveland hier ook tussen hoort. We moeten meebewegen met het water en nu aan de slag gaan. Het uitroepen van de klimaatnoodtoestand is meer dan iets symbolisch."
Stichting BewuSD wil met deze stickeractie meer bewustzijn creëren over klimaatverandering
Stichting BewuSD wil met deze stickeractie meer bewustzijn creëren over klimaatverandering © Omroep Zeeland
Stichting BewuSD heeft vandaag een paginagrote advertentie in de Wereldregio, de lokale kant van Schouwen-Duiveland, waarin de gemeenteraad wordt opgeroepen de klimaatnoodtoestand uit te roepen.
Deze week verschenen ook stickers op de plaatsnaamborden in de gemeente Schouwen-Duiveland met daarop de prikkelende vraag: 'Verdronken Dorp in 2100?'

Waterpeil te zien op graansilo

Volgens René Bosma, voorzitter van de stichting is dat slechts het begin. "We hebben meer acties in petto. Er komt bijvoorbeeld ook een enorme peilschaal op de graansilo bij Zierikzee te staan. Kinderen van de Theo Thijssenschool hebben het winnend ontwerp hiervoor gemaakt. Dat maakt de gevolgen van de zeespiegelstijging heel tastbaar."
Zo komt de graansilo van Zierikzee eruit te zien, het is een van de acties van stichting BewuSD
Zo komt de graansilo van Zierikzee eruit te zien, het is een van de acties van stichting BewuSD © Stichting BewuSD