'Boeren slaken zucht van verlichting na afschaffen drempelverplichting'

Aardappelveld
Aardappelveld © Piet Grim
De verplichting was gebaseerd op onderzoek op akkerbouwpercelen in Limburg. Drempels zorgden voor twee derde minder wegstromen van water. Ook verminderde het de erosie met 96 procent. Maar volgens de Zeeuwse boeren zijn de percelen hier vlak en is er nauwelijks sprake van het wegstromen van water van akkers naar sloten. Daarom is het voor Zeeland een zinloze maatregel.

Onverkoopbaar

Bovendien zou er door de drempels juist water kunnen blijven staan, wat nadelig uitpakt voor de aardappelteelt. De ruggen waar de aardappelen in geplant worden kunnen daardoor instorten, wat zorgt voor groene aardappelknollen die onverkoopbaar zijn. Daardoor zou de opbrengst lager uitpakken.
<p>Aardappels worden geteeld in een soort kleine dijkjes, dat worden ruggen genoemd. Deze teeltmethode wordt dan ook 'ruggenteelt' genoemd. Naast aardappels worden bijvoorbeeld asperges op deze manier verbouwd.</p>
Meerdere fracties in de Tweede Kamer hebben er bij landbouwminister Carola Schouten op aangedrongen om de verplichting om drempels aan te brengen bij ruggenteelt uit de nieuwe wet te schrappen. Vandaag werd bekend dat ze aan die oproep gehoor heeft gegeven. De verplichting is nu voor akkerbouwers op kleigrond en löss van tafel.

'Geweldig nieuws'

"De Zeeuwse akkerbouwers slaken een zucht van verlichting" zegt Joris Baecke van de ZLTO in een reactie. "Dat deze onzinnige verplichting van tafel is, is voor de aardappeltelers geweldig nieuws."
Het verzet tegen de maatregel werd aangevoerd door twee Zeeuwse boeren: Hendrik Jan ten Cate uit Poortvliet en Martijn van der Bijl uit Zonnemaire. Mede dankzij hun protest tegen de maatregel is de kwestie op de politieke agenda beland.

Lees ook: