Minister Kaag vanuit Oranjemolen Vlissingen over 75 jaar vrijheid

Minister Kaag vanuit Oranjemolen Vlissingen over 75 jaar vrijheid
De proloog van vandaag is een korte versie van de lezing die minister Kaag volgend jaar alsnog zal geven tijdens de Van Randwijklezing op 5 mei.
Sigrid Kaag (D66) werkte voordat ze minister werd bij de Verenigde Naties, waar ze verschillende functies bekleedde. Zo leidde ze tussen 2013 en 2014 de ontwapeningsmissie die leidde tot de vernietiging van chemische wapens in Syrië. Hiervoor is ze persoonlijk bedankt door Barack Obama, toenmalig president van de Verenigde Staten.
Oranjemolen in Vlissingen
Oranjemolen in Vlissingen © Omroep Zeeland
De lezing vindt normaal gesproken plaats in de Sint Jacobskerk in de binnenstad van Vlissingen. Omdat er geen publiek aanwezig mag zijn bij de voordracht van minister Kaag is er gezocht naar een intiemere locatie en viel de keuze al snel op de Oranjemolen op de Oranjedijk in Vlissingen.
Deze locatie is ook bijzonder omdat de molen naast Uncle Beach staat, de plek waar in november 1944 geallieerde soldaten eerste voet zetten op Walcherse bodem na een overtocht vanuit Breskens tijdens de Slag om de Schelde.
Het landingsstandbeeld bij Uncle Beach in Vlissingen
Het landingsstandbeeld bij Uncle Beach in Vlissingen © Jan Daniel
De lezing is vernoemd naar journalist, schrijver en verzetsheld H.M. van Randwijk. Sinds 1993 vindt de Van Randwijklezing in Vlissingen plaats en sinds 2005 is de lezing een jaarlijks onderdeel van het Bevrijdingsfestival. Eerdere sprekers waren onder andere prinses Mabel, Kader Abdolah, Inez Weski, Ernst Hirsch Ballin en Peter Vandermeersch. Vorig jaar hield Lilian Gonçalves de lezing.