Bruinisse heeft de primeur: huisarts zet eerste prik met AstraZeneca

Zeeland en in het bijzonder Bruinisse had vandaag de primeur. Huisarts Reinier van der Valk zette er de eerste prik met het vaccin AstraZeneca in de arm van één van zijn patiënten. Dat gebeurde in aanwezigheid van minister Hugo de Jonge. Hij vond het wel leuk om daar in zijn geboortedorp bij te zijn.

Eerlijk is eerlijk, het was niet helemaal de eerste prik met het vaccin. Want die is afgelopen vrijdag al gezet bij een zorgmedewerker elders in het land. Maar dit was wel de eerste prik met dit vaccin in Nederland die een huisarts zet in de arm van één van zijn patiënten. AstraZeneca, ook wel bekend als het Oxford-vaccin, is bedoeld voor een heel specifieke doelgroep.

Alleen Zeeuwen die 63 of 64 zijn, het syndroom van Down hebben en die nog thuis wonen, problemen met hun ademhaling hebben en mensen met morbide obesitas komen in aanmerking voor het vaccin.

Eerste prik met AstraZeneca-vaccin (foto: ANP)

De reden dat het RIVM voor Zeeland heeft gekozen is omdat de beperkte voorraad van het vaccin overeenkomt met de hoeveelheid benodigde prikken die in onze provincie met het vaccin moeten worden gezet. De beperkte voorraad is ook meteen de reden waarom er specifiek voor 63- en 64-jarigen is gekozen. Normaal wordt er gewerkt in blokken van vijf jaar. Dat was door de beperkte voorraad niet mogelijk.

Effectiviteit

Het vaccin van AstraZeneca is minder effectief dan de andere vaccins waar nu al prikken mee worden gezet: Moderna en Pfizer. Ook lijkt het minder goed te werken tegen mutaties als de Braziliaanse variant.

Eerste vaccinaties bij huisarts Bruinisse met AstraZeneca-vaccin (foto: ANP)

Meer over dit onderwerp:
zeeland primeur vaccin astra zeneca
Deel dit artikel:

Reageren