Geacht kabinet: 'Laat de boeren boeren'

Wat Lennard Klap (30) en Yanniek Zuijdweg (19) betreft mag het wel klaar zijn met alle regels voor de boeren. De akkerbouwers uit Wissenkerke vinden dat het de boeren bijna onmogelijk gemaakt wordt. "De meesten doen dit werk met plezier, alleen is het iedere keer wat met de overheid."

Een maand lang plaatsen we iedere dag een video met een opdracht aan het nieuwe kabinet, in de rubriek Geacht kabinet....

Posted by Zeeland Kiest on Wednesday, February 17, 2021

Joris Baecke van de ZLTO deelt de zorg van Lennart Klap: "Een gemiddeld landbouwbedrijf moet door de jaren heel goed zijn best doen om voldoende inkomsten uit het bedrijf te halen om een gezin te onderhouden. Die beloning weegt simpelweg niet op tegen de risico's die boeren dragen."

"Als je oogst mislukt, heb je kans op schulden en een boerderij overnemen doe je ook niet schuldenvrij." Baecke kent voorbeelden van boeren die machines kopen om zo tien jaar vooruit te kunnen. "Maar als dan plots de regelgeving weer verandert, voldoet je machine niet meer. Dit zijn behoorlijke kostenposten."

De regels blijven komen volgens Klap

Ook Klap kent deze voorbeelden. "Je moet de productie blijven opschroeven om rendabel te kunnen blijven. Maar ik teel liever minder aardappelen tegen een betere prijs."

We zouden ons er als samenleving wel wat meer zorgen over mogen maken. Het is en blijft wel de sector die aan de basis staat van de voedselsector."
Joris Baecke, ZLTO

In sommige gevallen betaalt de consument voor bepaalde certificaten waar de boer in moet investeren, maar volgens Klap zie je van die opbrengst als boer niets meer teurg.

Een akker met aardappelbedden bij Kleverskerke (foto: Adrie Gideonse)

De droogte van de afgelopen zomer was goed voor de aardappelen. Zonder vochtig weer is er namelijk minder kans op schimmels en hoef je dus minder te spuiten. Toch moet je volgens Klap ingrijpen met middelen als het fout dreigt te gaan. "Je moet zoveel produceren tegen zo'n lage kostprijs, dat je het zonder die middelen niet redt. Je wilt je producten niet weggooien!"

Een overvloed aan aardappelen door corona

Door de hoge productie en het coronavirus leverde een kilo aardappelen een paar weken geleden ongeveer twee a drie cent op. "Er zijn geen evenementen, restaurants zijn dicht en er is weinig export momenteel, maar er is een overvloed aan aardappelen."

Inmiddels is de prijs voor een kilo weer gestegen naar zes cent.

In 2012 nam akkerbouwer Lennard Klap het bedrijf over van zijn opa. Maar van het bedrijf alleen leven gaat niet. "Ik werk hiernaast nog bij een andere akkerbouwer om rond te kunnen komen. Doe ik dat niet dan wordt het financieel erg krap."

In Geacht Kabinet roepen we Zeeuwen op om hun opdracht voor het nieuwe kabinet te formuleren. Wat wil jij meegeven aan de nieuwe kabinetsleden? Wat vind jij echt belangrijk? Wil jij ook een opdracht meegeven aan het nieuwe kabinet, meld je dan aan op www.omroepzeeland.nl/zeelandkiest.

Tot aan de verkiezingen laten we elke dag een Zeeuw aan het woord die een opdracht heeft voor het nieuwe kabinet. Ook hebben we iedere dag een stelling. Reageren kan via Facebook en Twitter en onder dit bericht.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren