Geacht kabinet; 'Overheid moet beweging voor ouderen stimuleren'

Wil je oud worden? Beweeg dan! Dat besef is wel doorgedrongen bij de meeste mensen maar de praktijk blijkt soms wat lastiger. Joyce Palm (51) uit Vlissingen is beweegcoach. Haar boodschap aan het nieuwe kabinet luidt: "organiseer meer activiteiten voor ouderen."

Welke opdracht wil jij het nieuwe kabinet meegeven? Beweegcoach Joyce Palm uit Vlissingen vindt dat er meer geld en middelen moeten komen om ouderen te laten bewegen. Hoe denk jij hierover? 👇

Posted by Zeeland Kiest on Thursday, February 18, 2021

Hoewel Palm veel ouderen in beweging brengt denkt ze dat er ook een verborgen groep is die het sporten nog niet kent. "Veel ouderen weten niet dat het leuk en goed is om te bewegen", aldus Palm.

Steun van de overheid

"De overheid moet meer bekendheid geven aan het sporten voor ouderen en meer middelen inzetten om deze mensen te mobiliseren."

Bedenk eens hoe jij oud wilt worden? Het liefst toch zo vitaal mogelijk?"
Bewegingscoach Joyce Palm

Daarnaast werkt sporten volgens de bewegingscoach ook preventief en dat wordt nu vergeten door de overheid. "Al het geld gaat naar de zorg. Dit is natuurlijk belangrijk, maar er moet ook geld zijn voor alles wat bijdraagt aan een goede gezondheid. Meer preventief dus." Palm ziet nu vooral dat sport en beweging bij ouderen weggehaald wordt omdat er geen tijd voor is.

Beweging kan ook samen. Jeu de Boules spelen bijvoorbeeld. (foto: Omroep Zeeland)

Ouderen moeten bewegen om vitaal te blijven volgens Palm. Dit is niet alleen beter voor je lichaam, maar ook voor je hersenen, spijsvertering en geestelijke gesteldheid. "Beweging kan slijtage en veroudering vertragen", vult Palm nog aan. "Doordat je blijft werken aan je spierkracht, blijf je soepeler en dit helpt je gewrichten weer."

Zelf ouderen helpen

Maar zelf kunnen we de ouderen ook een handje helpen met bewegen vindt Palm. "Loop eens een zorgcentrum binnen om je aan te melden als vrijwilliger. En vergeet je naasten niet te vragen of ze willen bewegen. Ook al lijken mensen er soms niet voor open te staan, prik daar doorheen. Achteraf zal blijken dat ze het heel erg leuk vinden."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Kiest Geacht Kabinet
Deel dit artikel:

Reageren