OM wil verlenging tbs voor dodelijke steekpartij bij Emergis in Middelburg

De tbs met dwangverpleging van een 35-jarige vrouw die in 2017 een medebewoner van een begeleid wonen project van Emergis in Middelburg doodstak, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt met twee jaar worden verlengd. Dat is de eis die de officier van justitie vanmiddag uitsprak voor de rechtbank in Middelburg. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Rechtbank in Middelburg (foto: ANP)

De dodelijke steekpartij vond plaats in het begeleid wonenproject Hof van Sint Pieter in Middelburg, waar 22 mensen wonen met psychiatrische problemen of ernstige verslavingen. De toen 32-jarige vrouw en het 26-jarige slachtoffer hadden een seksuele relatie met elkaar, maar kregen ruzie. Dit was bekend bij begeleiders van Emergis.

Ze kondigde haar daad aan

De veroordeelde vrouw kondigde haar daad zelf aan via alarmnummer 112. Ze vertelde aan de medewerker van de alarmcentrale dat ze de man iets ging aandoen. De alarmcentrale belde direct Emergis om de begeleiders te waarschuwen. Die haastten zich naar de kamer, maar kwamen te laat.

Ambulances en politie na dodelijke steekpartij bij locatie Emergis in Middelburg (foto: HV Zeeland)

Bij de behandeling van de zaak in 2018 liet de verdachte weten zich "vrij weinig" te herinneren van de bewuste dag. Naar eigen zeggen kocht ze drie flessen wijn, keek ze naar The Voice of Holland en zat ze de volgende dag op het politiebureau. Over het telefoontje naar de alarmcentrale kan de verdachte zich ook niets meer herinneren. Een agent verklaarde tijdens de zitting dat de verdachte na haar daad gezegd zou hebben te hopen dat het slachtoffer dood is "omdat hij dat wel zou verdienen".

Alcohol en drugs verboden

Hoewel alcohol en drugs verboden zijn bij het begeleid wonenproject van Emergis bleek uit urine- en bloedonderzoek dat de verdachte zo veel had gedronken dat het agressief gedrag en verstoorde waarneming kan veroorzaken.

Uit eerder onderzoek bleek dat het al bekend was dat de verdachte met een drankprobleem kampte. Het was de afspraak dat de vrouw regelmatig blaastesten moest doen, maar dat gebeurde niet. Begeleiders van de vrouw zeiden nooit iets gemerkt te hebben van haar alcoholgebruik, omdat ze de flessen verstopte in een kast.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
emergis tbs dodelijke steekpartij
Deel dit artikel:

Reageren