Dorpsraad baalt van kaalslag in Poelbos

De dorpsraad van 's-Heer Arendskerke heeft geen goed woord over voor de snoeiwerkzaamheden in het nabijgelegen Poelbos. Onder de hoogspanningsmasten verdwijnen zo goed als alle bomen en planten tot groot verdriet van omwonenden.

Snoeiwerk in het Poelbos (foto: Omroep Zeeland)

Dorpsraadpenningmeester Willem van der Bijl wandelt vaak met zijn hond door het Poelbos. Hij noemt het snoeien een complete kaalslag. "Diverse mensen in het dorp klagen net zo hard als dat ik klaag. Er is er zelfs één die had er niet van kunnen slapen", vertelt Van der Bijl. Het is een complete ravage volgens hem. Sommige bomen stonden er al zo'n vijftig jaar. Het snoeien is nodig voor de veiligheid omdat er anders overslag plaats kan vinden.

Overslag

De bomen en struiken onder de hoogspanningsmasten mogen niet te hoog worden omdat er anders overslag kan plaatsvinden. Netbeheerder TenneT legt dat als volgt uit op zijn eigen website: "Als de beplanting te dicht in de buurt van een hoogspanningsverbinding komt, kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. De elektriciteit kan via de beplanting een weg naar de aarde zoeken; we noemen dit overslag."

Onder de hoogspanningsmasten wordt het bos gerooid (foto: Omroep Zeeland)

Maar dat er zo goed als niets meer blijft staan onder de hoogspanningsmasten vindt Van der Bijl toch wel jammer. "Waar blijven nou de vogels en waar blijft de dekking voor de hazen en de reeën?", vraagt hij zich af. Tegelijkertijd ziet de penningmeester de bramenstruiken oprukken in het Poelbos.

Niets aan te doen

Van der Bijl denkt niet dat de dorpsraad iets tegen de kaalslag kan doen. Hij zegt dat ze al jaren druk uitoefenen op de gemeente en op Staatbosbeheer. "Ze hebben geen geld en ze wijzen allemaal naar elkaar", zegt Van der Bijl. "We zijn een eenvoudige dorpsraad dus wij hebben ook geen financiële middelen om dit allemaal te gaan aanpakken."

Meer over dit onderwerp:
dorpsraad 's-Heer Arendskerke Poelbos
Deel dit artikel:

Reageren