Horeca wil na maandenlange sluiting weer open: 'Je gaat er kapot aan'

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) eist dat restaurants en cafés zo snel mogelijk weer open mogen. Ook wil de KHN dat alle schade van de gedwongen sluiting vergoed wordt door de Staat. De horecabranchevereniging heeft daarom een rechtszaak aangespannen.

Restaurants blijven leeg (foto: ANP)

De KHN noemt het onacceptabel dat de horeca gesloten moet blijven. Vooral het feit dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zaterdag in De Telegraaf zei dat er voorlopig nog geen ruimte is voor versoepeling in de horeca, werkt als een lap op een rode stier voor de horecaondernemers.

Volgens KHN kunnen restaurants en cafés veilig open en is het nut van de sluiting niet met zekerheid noodzakelijk te noemen. De horecavereniging wil daarom graag de wetenschappelijke onderbouwing zien op basis waarvan de regering haar besluiten neemt.

'Het is zo 1 april'

Verschillende horecaondernemers zullen vanavond gespannen naar de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge kijken. "Als er vanavond geen opening in het vooruitzicht wordt gesteld is het zo weer 1 april. Bij elkaar is de horeca dan 8,5 maand gesloten geweest. "Dat is niet houdbaar, je gaat er kapot aan", zegt Michel Kloeg, vice-voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland uit Zoutelande.

Kloeg zegt op zich blij te zijn met de verschillende regelingen om bijvoorbeeld vaste kosten en personeel door te kunnen blijven betalen, maar het is niet genoeg. "Een geweldig goed, maar het is te weinig om te kunnen blijven bestaan", aldus Kloeg. "Als je voor honderd procent sluit, dan moet je ook voor honderd procent compenseren.

Open horeca aan de Boulevard in Vlissingen (foto: Omroep Zeeland)

Afgelopen zomer eiste KHN in een kort geding ook al versoepeling voor de horeca, maar kreeg toen nul op het rekest. Toch is de situatie nu anders, denkt Kloeg.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Michel Kloeg KHN
Deel dit artikel:

Reageren