CBS: Alleen in Zeeuws-Vlaanderen groeide eind 2020 de economie

Zeeuws-Vlaanderen is samen met de regio Delfzijl de enige Nederlandse regio waar sprake was van economische groei in het laatste kwartaal van 2020. De groei van 1 procent komt volgens het CBS door de hogere productie van industriƫle bedrijven. De rest van Zeeland had te maken met een economische krimp van 3 procent.

Luchtfoto van Yara in Sluiskil (foto: Omroep Zeeland)

Het laatste kwartaal kromp de Nederlandse economie door de coronacrisis met 3,8 procent. Alleen in het tweede kwartaal van 2020 ging het slechter met de economie.

Het CBS publiceert sinds 2020 voorlopige cijfers over de regionale economie op basis van een nieuwe methode. Deze cijfers zijn experimenteel en kennen daarom een relatief hoge mate van onzekerheid. De percentages betreffen de economische groei ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaand jaar.

Grote verschillen

Doordat regio's verschillen qua economische afhankelijk zijn er door het hele land grote verschillen. Zo werd de economie rond Schiphol het zwaarst getroffen, met een krimp van 17 procent. Dit komt doordat de regio grotendeels afhankelijk is van de luchthaven. Ook Amsterdam had daardoor een flinke krimp van 7 procent.

Volgens het CBS is Zeeuws-Vlaanderen, samen met de regio Delfzijl, een positieve uitzondering.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen CBS economie
Deel dit artikel:

Reageren