Meeste contactberoepen weer toegestaan, avondklok blijft van kracht

Kappers, pedicures, schoonheidsspecialisten en masseurs mogen weer open. Ook kunnen rij-instructeurs weer lesgeven. Van de contactberoepen mogen enkel sekswerkers de deuren niet openen. Dat is vanavond bekendgemaakt op een persconferentie van demissionair premier Mark Rutte. Ook middelbare scholen kunnen deels weer fysiek lesgeven.

Kappers mogen vanaf 3 maart weer open (foto: Omroep Zeeland)

Deze versoepelingen zijn volgens het kabinet mogelijk, omdat de avondklok nog drie weken van kracht blijft. Dat houdt in dat mensen tussen 21.00 en 04.30 uur niet zonder geldige reden naar buiten mogen. De nieuwe maatregelen gelden tot en met 15 maart. Een week voor die datum, wordt gekeken of er meer versoepelingen kunnen komen.

Scholen

De basisscholen gingen een week voor de voorjaarsvakantie weer open. Daar komen vanaf 1 maart de middelbare scholen en mbo's bij. Onderwijsinstellingen kunnen hun leerlingen minimaal eenmaal per dag fysiek lesgeven. Wel moeten de leerlingen anderhalve meter afstand van elkaar kunnen bewaren.

Contactberoepen

Zondag was al duidelijk geworden dat mensen binnenkort weer naar de kapper mogen. Nu blijkt dat vanaf 3 maart ook bijvoorbeeld pedicures, schoonheidsspecialisten, rij-instructeurs en masseurs weer aan het werk mogen. Onder anderen fysiotherapeuten, tandartsen en dierenartsen waren al open. Alleen sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen.

Winkels

Voor mensen die van winkelen houden, is er een dun streepje licht aan het einde van de tunnel verschenen. Zij kunnen op afspraak in tijdsvakken gaan winkelen, zoals het afgelopen zomer ging in bijvoorbeeld zwembaden. Vanaf 3 maart kunnen winkels klanten ontvangen die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Er mag maximaal tien minuten gewinkeld worden, klanten zijn verplicht een mondkapje te dragen.

Sporten

Voor jongeren en jongvolwassenen tot en met 27 jaar worden teamsporten weer toegestaan. Sportscholen blijven gesloten.

Horeca

Voor de horeca komen er geen versoepelingen.

Deel dit artikel:

Reageren