Woede over bouwproject bij Burgh-Haamstede: 'Dat slurpt heel dat Slotbos leeg'

Vier natuurorganisaties zijn boos over de manier waarop een groot recreatiehuis naast het Slotbos in Haamstede wordt gebouwd. Voor de bouw van het huis, dat op 25 meter van het Natura 2000-gebied op de Kop van Schouwen wordt gebouwd, wordt grondwater weggepompt. "En dat slurpt eigenlijk heel dat Slotbos leeg", legt bioloog Gert-Jan Buth van de Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland.

Woede bij natuurorganisaties over de bouw van een woning bij het Slotbos (foto: Omroep Zeeland)

Dat is slecht nieuws voor het Slotbos, want dat is van nature een vochtig, moerassig duinbos met natte duinvalleien, legt Buth uit: "Die staan normaal gesproken een groot deel van het jaar blank en nu droogt dat uit." In die valleien overwinteren volgens Buth momenteel amfibieën, salamanders en allerlei specifieke moerasvegetaties.

Bouwvergunning inperken

Op het stuk grond stond altijd een stacaravan die, volgens Buth, vervangen zou worden door een 'eenvoudig kampeerhuisje'. "Maar dat blijkt dus een pontificaal, groot, normaal huis te zijn met drie verdiepingen", foetert Buth. Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland, Natuurmonumenten, Stichting Duinbehoud en de Zeeuwse Milieu Federatie stappen nu naar de rechter. Ze willen dan ook dat de bouwvergunning voor het huis ingeperkt wordt om te voorkomen dat de natuur wordt aangetast.

Volgens de natuurorganisaties worden er illegaal bomen gekapt (foto: Omroep Zeeland)

Die natuurorganisaties zijn niet per se tegen bebouwing op dat stukje grond, maar ze vrezen dat er op deze manier een precedent voor bebouwing op de Kop van Schouwen-Duiveland wordt geschapen. "Dus vandaar dat we hier bovenop springen, omdat dat de deur opent voor meer aantasting", aldus Buth.

De organisaties hebben beroep aangetekend. Op 12 maart volgt een zitting over een voorlopige voorziening.

Meer over dit onderwerp:
Schouwen-Duiveland Burgh-Haamstede Slotbos
Deel dit artikel:

Reageren