Nestkooi kan bontbekplevier niet beschermen tegen het wassende water

Nestkooi kan bontbekplevier niet beschermen tegen het wassende water
Nestkooi kan bontbekplevier niet beschermen tegen het wassende water © Omroep Zeeland
Het nestje op het strand toen het nog intact was.
Het nestje op het strand toen het nog intact was. © Omroep Zeeland
In opdracht van het Het Zeeuwse Landschap werd de nestkooi begin mei geplaatst op het strand bij Vrouwenpolder, om een broedende bontbekplevier te beschermen tegen roofvogels. Het leek zo'n mooi plan, maar helaas, het nestje met vier eitjes spoelde afgelopen zondag weg tijdens springvloed.
"De kooi heeft het nestje beschermd tegen de kraaien, dat wel", zegt boswachter Erwin Put. "Maar hier hadden we geen rekening mee gehouden. Door het wassende water is het hele nestje met de eitjes weggespoeld. Het vogeltje kon nog ontkomen."

Verstoring broedplekken

Afgelopen jaar hebben plevieren slechts enkele eieren uit weten te broeden. Dat komt door een tekort aan voedsel vanwege de droogte tijdens het broedseizoen, door verstoring van de broedplekken door wandelaars of langsrijdende auto's en door roofdieren, zoals kraaien, die ervandoor gaan met de eitjes.
De broedende strandplevier in nestkooi voordat het nestje wegspoelde
De broedende strandplevier in nestkooi voordat het nestje wegspoelde © Omroep Zeeland

Nieuwe poging

De bontbekplevier broedt op het strand, en niet beschut in de duinen. "Tsja, het vogeltje kiest zelf zijn plek", zegt de boswachter. "Dat bepalen wij niet. Als het nestje er is zetten wij het hek erover. Ik verwacht dat de bontbekplevier nog wel een nieuwe poging gaat wagen. Het is te hopen dat het dan wel gaat lukken."
In Australië waren de nestkooien een groot succes. De kans op het succesvol uitbroeden van een ei ging daar van 7 naar 96 procent. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen.
Op zoek naar de bontbekplevier.