Wen er maar aan: zomervakantie tot veertig procent duurder

Minder reismogelijkheden en minder capaciteit in Nederland zijn de oorzaak van de stijging
Minder reismogelijkheden en minder capaciteit in Nederland zijn de oorzaak van de stijging © Lena Schreijenberg
Volgens de docent toerisme en leisure hadden vijf miljoen Nederlanders deze zomer plannen om naar het buitenland op vakantie te gaan. Als gevolg daarvan verwacht Lukken dat mensen die nu nog geen plek hebben geboekt tot veertig procent duurder uit zijn dan de buurman op de camping die vóór de coronacrisis heeft geboekt.

EU-beslissing

Of het ook daadwerkelijk zo ver komt, is nog even afwachten. Naar verwachting komt de EU morgen met plannen om het toerisme in de lidstaten weer mogelijk te maken. Een van de opties is dat buurlanden die qua aanpak van de coronacrisis op een gelijk niveau zitten, de grenzen weer openen.
Vakantiehuisjes op het strand in Vlissingen
Vakantiehuisjes op het strand in Vlissingen © Anne-Marie van Iersel
Als dat gebeurt, betekent dat automatisch ook meer keuzemogelijkheden en een minder sterke prijsstijging van 'rond de twintig procent'. Maar Lukken verwacht dit niet voor Zeeland. "Het betekent aan de ene kant dat wij naar bijvoorbeeld Duitsland mogen gaan", legt hij uit. "Maar aan de andere kant is Zeeland onder Duitsers het populairst, samen met Friesland."

Vaccin

Lukken verwacht dat zolang er geen vaccin is, de prijzen voor een vakantie hoger zullen blijven dan normaal. Al durft hij geen voorspelling te maken met welk percentage ze stijgen. "De kosten lopen wel alleen maar op voor de recreatiebedrijven." Zo hebben campings en vakantieparken meer personeel nodig om de grotere terrassen te kunnen bedienen en moet er meer worden schoongemaakt. "Daar tegenover staat een beperkte capaciteit", aldus Lukken.
Docent toerisme denkt dat vakanties duurder worden

Lees ook: