Overvaller juwelier (15) krijgt hogere straf, verdachte slaakt diepe zucht

De 15-jarige Middelburger die in augustus juwelier 't Gouddoppertje overviel en met een mes twee medewerkers verwondde, moet per direct terug de cel in. De rechtbank in Middelburg veroordeelde hem tot 315 dagen jeugddetentie. Dat betekent dat de jongen die inmiddels op vrije voeten was, nog drie maanden moet zitten.

In augustus werd een juwelier in Middelburg overvallen (foto: HV Zeeland)

De verdachte die aanwezig was bij de uitspraak slaakte een diepe zucht bij het horen van zijn straf. Hoewel de jongen werd vrijgesproken voor poging tot doodslag en alleen voor diefstal met geweld werd veroordeeld, viel zijn straf hoger uit.

Zorgvuldig voorbereid

Het Openbaar Ministerie eiste namelijk eerder 180 dagen cel. Dat de rechtbank hem langer in jeugddetentie wil hebben, komt omdat ze vindt dat de verdachte berekenend en planmatig te werk is gegaan. Hij had de roofoverval zorgvuldig voorbereid door eerst een fiets te stelen en verhullende kleding, een mes en tiewraps mee te nemen.

Halfjaar huisarrest

De 15-jarige werd ook nog veroordeeld voor een overval op een snackbar in Middelburg en heling van goederen. Als hij over drie maanden thuiskomt, krijgt hij nog een halfjaar huisarrest, een enkelband en moet hij vijftig uur een leerstraf volgen. Tot slot moet hij ruim 8000 euro aan rechtsbijstandskosten en immateriële en materiele schade terugbetalen aan de slachtoffers.

Twee gewonden bij steekpartij juwelier Middelburg, verdachte slaat op de vlucht (foto: HV Zeeland)

Op vrijdag 21 augustus 2020 werd juwelier 't Gouddoppertje aan de Nieuwe Burg in Middelburg overvallen. Twee mannen van 67 en 37 jaar raakten daarbij gewond. Volgens de eigenaar werden zijn medewerkers verrast bij het openen van de winkel door een jongeman met een lang mes.

Na tips gearresteerd

De verdachte vluchtte op een donkerkleurige mountainbike. In eerste instantie lukte het de politie niet om een verdachte aan te houden. Pas nadat de politie enkele dagen later beelden had vrijgegeven van de verdachte kwamen meerdere tips binnen. Naar aanleiding van die tips werd de verdachte op 1 september gearresteerd.

De jongen heeft twee weken om in hoger beroep te gaan. Het is de bedoeling dat hij na de zomervakantie weer terug naar school gaat.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Middelburg rechtbank overval juwelier
Deel dit artikel:

Reageren