Sterke daling in aantal coronabesmettingen, uitbraak op Walcheren lijkt op zijn retour te zijn

Er zijn in Zeeland in één dag tijd 62 nieuwe besmettingen met het coronavirus bijgekomen in de registratie van het RIVM. Dat is fors minder dan de afgelopen dagen, vrijdag waren het er nog bijna twee keer zoveel.

Impressie van het coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte Covid-19 kan veroorzaken (foto: Omroep Zeeland)

De hoge besmettingsaantallen van de afgelopen weken kwamen met name door een flinke uitbraak op Walcheren. Die uitbraak lijkt nu inmiddels weer op zijn retour te zijn.

Omdat de registratie door het RIVM van dag tot dag fluctueert, rekent Omroep Zeeland iedere dag het totaalaantal besmettingen van de afgelopen zeven dagen uit. In de onderstaande grafiek wordt het verloop van dat zevendagentotaal getoond voor vier Zeeuwse regio's.

Achter de rug

Daaruit blijkt dat Walcheren een flinke piek achter de rug heeft, maar dat daar het zevendagentotaal inmiddels weer daalt. De overige regio's schommelen al een tijdje redelijk stabiel op hetzelfde niveau.

De gemeente waar sinds gisteren de meeste besmettingen zijn bijgekomen in de registratie van het RIVM is Vlissingen. Daar nam het aantal bevestigde besmettingen toe met tien. Veere en Tholen volgen met acht nieuwe besmettingen.

Twee ziekenhuisopnames

Het RIVM meldt verder twee ziekenhuisopnames. Het gaat om inwoners van de gemeenten Vlissingen en Sluis. In de registratie van het RIVM zijn geen nieuwe sterfgevallen door de het coronavirus opgenomen.

In de onderstaande tabel zie je het aantal besmettingen per gemeente van de afgelopen dagen in de registratie van het RIVM.

Aantal besmettingen per gemeente

Gemeente do 25 feb vr 26 feb za 27 feb zo 28 feb ma 1 mrt
Borsele 3 2 2 2 3
Goes 2 4 1 4 4
Hulst 4 4 1 6 3
Kapelle 1 4 4 5 2
Middelburg 21 22 18 12 6
Noord-Beveland 5 7 5 2 4
Reimerswaal 1 1 3 4 4
Schouwen-Duiveland 4 7 6 4 3
Sluis 1 5 2 0 3
Terneuzen 14 11 14 7 4
Tholen 5 8 6 2 8
Veere 1 7 3 6 8
Vlissingen 28 38 19 17 10
Totaal Zeeland 90 120 84 71 62

Aangezien er grote verschillen zijn in aantallen inwoners tussen de Zeeuwse gemeenten, is het een betere vergelijking om te kijken naar het aantal besmettingen naar inwonertal. Op de onderstaande kaart wordt daarom het aantal besmettingen in de afgelopen zeven dagen tijd getoond per 100.000 inwoners.

'Zeer ernstig'

Daaruit blijkt dat de uitbraak op Walcheren weliswaar op zijn retour is, maar dat twee gemeenten, Noord-Beveland en Vlissingen, nog altijd boven de drempelwaarde voor het risiconiveau 'zeer ernstig' zitten.

Daarvoor moeten er meer dan 250 besmettingen geconstateerd worden per 100.000 inwoners. Noord-Beveland en Vlissingen zitten daar met 397 en 360 besmettingen per 100.000 inwoners nog altijd fors boven.

Noord-Beveland staat op dit moment achttiende in de lijst van 352 Nederlandse gemeenten als het gaat om het aantal besmettingen naar inwonertal. Vlissingen staat nu in die landelijke ranglijst op plek 22.

Ziekenhuisopnames en sterfgevallen

Verder valt op dat Vlissingen de gemeente is waar de afgelopen zeven dagen de meeste inwoners werden opgenomen in het ziekenhuis vanwege ernstige coronaklachten. Het RIVM registreerde in Vlissingen vier ziekenhuisopnames.

De gemeenten waar het RIVM de meeste sterfgevallen door het coronavirus heeft opgenomen in de registratie zijn Noord-Beveland en Reimerswaal. In beide gemeenten werden de afgelopen zeven dagen twee sterfgevallen geregistreerd.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland RIVM coronavirus corona
Deel dit artikel:

Reageren